Maag-, darm,- leverarts Henk Festen, Jeroen Bosch Ziekenhuis, met pensioen

Array

Henk Festen is per 17 juni met pensioen gegaan en heeft zijn werkzaamheden als maag,-darm,-leverarts in het Jeroen Bosch Ziekenhuis beeindigd. Festen vindt dat hij een veeleisend, maar prachtig vak heeft dat hij tot het eind met veel plezier heeft gedaan.

Festen heeft een belangrijke rol gespeeld in het opzetten van intervisie voor arts-assistenten. Festen: ‘In de periode dat je arts-assistent bent vraag je jezelf meermalen af of je wel genoeg weet en of je het wel goed doet. Dat gevoel heb ik ook gehad toen ik arts-assistent was. Binnen interne geneeskunde ben ik daarom een intervisietraject gestart. Het gaat daarbij om de emotionele kant van het vak. Specialisten in opleiding vertellen elkaar wat ze hebben meegemaakt.’ Het College voor Beroepen in de Gezondheidszorg heeft de intervisiemethode gewaardeerd met een eerste prijs voor het beste vernieuwende opleidingsinitiatief.Festen is opgeleid als internist en heeft zich daarna gespecialiseerd tot maag-, darm-, leverarts (MDL-arts). Na zijn promotie-onderzoek aan de Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen heeft hij eerst vier jaar gewerkt aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Toen hij daarna in 1985 in het toenmalig Groot Ziekengasthuis begon was hij daar de enige MDL-arts. Tegenwoordig werken er in het Jeroen Bosch Ziekenhuis zes en binnenkort zeven MDL-artsen.

Persoonlijke band
Het mooie van zijn vak vindt Festen de combinatie van handvaardigheid en het persoonlijk contact met patienten. ‘Als MDL-arts heb je veel patienten met chronische ziekten, die je al jaren kent en waar je een persoonlijke band opbouwt. Je weet hierdoor veel over hun privélevens en achtergronden’.

Toekomstplannen
Festen geeft cursussen en trainingen in zijn vakgebied en houdt functioneringsgesprekken met medisch specialisten. Dit blijft hij ook na zijn pensioen doen. Ook heeft een aantal ziekenhuizen hem gevraagd om als MDL-arts te komen waarnemen.

Opvolger
Tessa Römkens volgt Henk Festen op. Zij heeft zowel de opleiding tot internist als de opleiding tot MDL-arts gedeeltelijk in het Jeroen Bosch Ziekenhuis gevolgd. Römkens is per 1 juni jl. begonnen.

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis betrekt in 2011 een nieuw gebouw en wil dan het meest patientgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire geneeskunde, Endoscopie en Transmurale geneeskunde.

Recente artikelen