Automatische analyse van 3D-echobeelden van kinderhart

Voor het stellen van een goede diagnose bij kinderen met een hartafwijking is echografie heel belangrijk. Met de komst van de driedimensionale echografie is het mogelijk geworden om de exacte vorm van het hart nog beter vast te stellen. Bij hartafwijkingen kan dit grote meerwaarde hebben.
Maartje Nillesen heeft een echografische methode ontwikkeld waarmee de vorm van de hartkamers automatisch en zelfs in 3D kan worden bepaald. Deze automatische analyse is bij 3D-echografie zeer gewenst, omdat handmatige analyse arbeidsintensief en weinig objectief is. Om de toepasbaarheid te vergroten, maakt deze nieuwe methode geen gebruik van specifieke voorkennis over de vorm van het hart.
Eén van de problemen bij de automatische analyse van echobeelden is dat het helderheidscontrast tussen bloed en hartspier laag kan zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat het verschil in bewegingssnelheid tussen bloed (snel) en hartspier (relatief langzaam) met succes gebruikt kan worden om dit contrast te vergroten.
Maartje Nillesen (Heemstede, 1974) studeerde wiskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en muziek (piano) aan het Conservatorium in Groningen. Ze is werkzaam als wetenschappelijk onderzoeker op het Klinisch Fysisch Laboratorium (Kindergeneeskunde) van het UMC St Radboud, waar ze ook haar promotieonderzoek deed. Dit onderzoek valt onder het onderzoeksinstituut Institute for Genetic and Metabolic Disease (IGMD).

(Promotie)
Datum
maandag 5 juli 2010
Tijd
15:30
Locatie
Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit
Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus mevrouw drs. M.M. Nillesen

Promotors De heer prof. dr. ir. J.M. Thijssen, de heer prof. dr. R. de Groot Copromotors De heer dr. C.L. de Korte, mevrouw dr. L. Kapusta

Titel promotie Automated segmentation in 3D pediatric echocardiographic images

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen