Betalingen aan patiëntenorganisaties transparanter

Array

De Europese vereniging van innovatieve farmaceutische bedrijven, Efpia, gaat de code herzien die de transparantie regelt op het vlak van relaties met patientenorganisaties. Leiders van de farmaceutische bedrijven willen een verplichting tot gedetailleerder openbaarmaking.
Nu al is het voor aangesloten bedrijven verplicht aan te geven met welke patientenorganisaties er banden zijn. De topmensen van de ondernemingen willen de Efpia-code verder aanscherpen. Financiele en niet-financiele ondersteuning van patientenorganisaties door farmaceutische bedrijven dient inzichtelijk te worden gemaakt, vinden ze. Daarbij gaat het om concrete geldbedragen, maar ook om de waarde van gaven in natura zoals het overnemen van kosten (bijvoorbeeld voor het verzorgen van drukwerk). Andere vormen van ondersteuning in natura – bijvoorbeeld advisering – dienen zo goed mogelijk gekapitaliseerd te worden.

De leiders van de bedrijven hebben Efpia ook gevraagd te bekijken of een standaard ‘format’ ontwikkeld kan worden met betrekking tot de wijze van openbaarmaking.

Ook in Nederland geldt al dat bedrijven verplicht zijn hun banden met patientenorganisaties desgevraagd openbaar te maken. In de toekomst geldt dus een actieve verplichting tot openbaarmaking van de financiele en niet-financiele ondersteuning aan patientenorganisaties. Nefarma zal ten behoeve van haar leden de standaardovereenkomst sponsoring patientenorganisaties aanpassen.

Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen