Huisartsopleiding werkt aan verbetering van kwaliteit

Array

Huisartsopleidingsinstituten gaan  zich toetsbaar opstellen. Vandaag zetten de directeuren van NHG Praktijk Accreditering b.v. (NPA), Huisartsopleiding Nederland, Stichting SBOH en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) hiervoor hun handtekening onder de ‘Samenwerkingsovereenkomst Audit Huisartsopleidingsinstituten’. Met deze overeenkomst spreken de partijen af dat de huisartsopleidingsinstituten zich volgens het PAUKH-Model zullen laten toetsen. NPA zal deze toetsing van de opleidingsinstituten als onafhankelijk instituut gaan uitvoeren. De partijen zullen gezamenlijk toekomstige ontwikkelingen oppakken.

Permanente Audit Kwaliteit Huisartsopleiding (PAUKH)
PAUKH staat voor Permanente Audit Kwaliteit Huisartsopleiding. Het is een overzichtelijk en praktisch hulpmiddel om het permanente proces van kwaliteitsverbetering van de huisartsopleiding op een zo objectief mogelijk wijze inzichtelijk te maken. Deze ‘afdruk’ van de kwaliteit van een opleidingsinstituut geeft een goed beeld aan huisartsen in opleiding, opleiders, beleidsmakers en financiers.

Het NHG heeft – in opdracht van het Concilium voor de Huisartsopleiding en gefinancierd door de SBOH – de kwaliteitscriteria opgesteld en het auditmodel PAUKH ontworpen en getest, in samenwerking met de acht opleidingsinstituten.

De audit

NPA toetst, met auditoren uit de kring van de huisartsopleiding en een externe auditor, de kwaliteit van een opleidingsinstituut aan de hand van een aantal kwaliteitscriteria. De audits hebben een educatieve insteek. De criteria bestrijken verschillende aspecten: de resultaten van de opleiding, het onderwijs op het huisartsopleidingsinstituut en in de praktijk, facilitaire aspecten, het kwaliteitsmanagement en het eigen profiel van de opleiding.

De audit vindt elke twee jaar plaats. Afwisselend een basis-audit op negen vaste criteria en een verdiepende audit op drie specifieke criteria, gekozen uit een lijst van eenentwintig criteria. Deze drie criteria worden aangedragen door het Concilium voor de Huisartsopleiding, het NPA-team dat de ‘basis-audit’ uitvoerde, en het huisartsopleidingsinstituut zelf.

De uitkomsten van de audit

Na iedere audit krijgt het betreffende huisartsopleidingsinstituut van NPA de auditrapportage.

De opleidingsinstituten bespreken de uitkomsten met elkaar om zo de kwaliteitsverbetering een extra impuls te geven.

Waardevol instrument

PAUKH maakt deel uit van een breder kwaliteitsinstrumentarium voor de huisartsopleiding waar onder andere ook prestatie-indicatoren toe behoren. Het PAUKH-Model is in overleg tot stand gekomen met de acht hoofden van de opleidingsinstituten, als de eindverantwoordelijken voor de kwaliteit van de opleiding. Het belang en de stimulans voor de kwaliteitsverbetering bleek uit de eindevaluatie van de pilot in november 2009 en bij het wetenschappelijk onderzoek dat de Rijksuniversiteit Groningen in 2009 uitvoerde naar het PAUKH-Model. Alle betrokkenen vinden het een waardevol instrument waarmee men graag verder wil.

Recente artikelen