Nieuwe, krachtige éénmaal daagse behandeling van COPD nu voor alle patiënten beschikbaar

Array

Met ingang van afgelopen maand wordt het geneesmiddel Onbrez® Breezhaler® (actieve stof: indacaterol inhalatiepoeder) voor de onderhoudsbehandeling van luchtwegobstructies bij volwassenen met COPD, volledig vergoed door de zorgverzekeraars in Nederland. Indacaterol is dus nu beschikbaar voor alle patienten met COPD.

Na zeven jaar is Indacaterol de nieuwste inhalatietherapie die beschikbaar is om de luchtwegen open te houden bij volwassenen met chronische obstructieve longziekte (COPD), zodat deze minder benauwd zijn. Het middel is uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar.

Professor Dr. Richard Dekhuijzen, Hoogleraar Longziekten en Hoofd van de afdeling Longziekten van het Universitair Medisch Centrum St Radboud te Nijmegen: “Onbrez Breezhaler is de eerste en enige COPD therapie die eenmaal daagse luchtverwijding combineert met snelle werking binnen 5 minuten.”

Indacaterol verbetert de longfunctie, patienten zijn minder benauwd en ervaren een betere kwaliteit van leven. Daarnaast vermindert indacaterol het aantal exacerbaties en het gebruik van nood medicatie. 1,2 Indacaterol is onderzocht in een uitgebreid klinisch onderzoeksprogramma met meer dan 6000 COPD patienten.3

Huisarts Pieter Coenen van Huisartsenpraktijk Coenen Teunisse in Beek en Donk is blij met de komst indacaterol:“ Mijn patienten met COPD zijn enthousiast over deze nieuwe luchtwegverwijder, niet alleen vanwege de eenvoud van bediening van het inhaleersysteem, maar ook omdat zij zich minder benauwd voelen. Ik heb zelfs een patient die aangeeft dat hij sinds jaren weer een normaal gesprek voeren zonder naar adem te happen”.”

Over COPD
COPD is een progressieve, levensbedreigende chronische longziekte waaraan wereldwijd 210 miljoen mensen lijden, waarvan 325.000 mensen binnen Nederland. Het merendeel van de patienten is jonger dan 65 jaar. COPD is een chronische ontsteking van de luchtwegen die meestal veroorzaakt is door roken en de longfunctie schaadt, wat resulteert in chronische benauwdheid. Dit heeft een negatieve invloed op het leven van de patient, zoals de mogelijkheid om te werken en dagelijkse activiteiten te ondernemen. COPD staat op plaats nummer 10 op de lijst van ziektelast, nog voor astma en diabetes.

Bron: Novartis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen