Congres Centra voor Jeugd en Gezin

Array

Recente lokale, regionale, nationale en internationale ontwikkelingen in het professionele zorgaanbod van jeugdgezondheidszorg en opvoedondersteuning vanuit Centra voor Jeugd en Gezin
De afgelopen vier jaar hebben vele gemeenten Centra voor jeugd en Gezin (CJG’s) opgericht. Die staan er nu als een huis. Maar dat is het dan ook. Want veelal zijn die centra nog niet professioneel ingericht. Er bestaan nog geen afspraken over een gezamenlijke voordeur en triage voor de verschillende opvoedondersteuners in CJG’s. De taakverdeling en beslisbomen tussen de professionals zijn nog niet op orde. Of die zijn nog niet in ondersteunende software programma’s vastgelegd. Ook hebben sommige professionals nog niet de competenties om de diverse vormen van vroeghulp bij opvoeden en opgroeien te bieden. Verder is er ook nog veel werk aan de winkel voor de relaties met de Zorg Adviesteams van de basis en middelbare scholen, met de eerstelijn en met de Bureaus Jeugdzorg. Contacten met de ROC’s en het Middelbare Beroeps Onderwijs (MBO) komen nu pas hier en daar op gang.
Nu het huis van de CJG’s er staat, is het tijd voor de professionele inrichting ervan in de jaren 2010 -2014, ofwel de periode van nieuwe gemeenteraden, wethouders, een nieuwe regering en grote kortingen op de overheidsfinancien. Hoe het staat met de professionalisering en met de plannen daarvoor komt aan de orde op het congres Recente lokale, regionale, nationale en internationale Ontwikkelingen in het professionele zorgaanbod van jeugdgezondheidszorg en opvoedondersteuning vanuit Centra voor Jeugd en Gezin. Dat vindt plaats op vrijdag 24 september op de Universiteit Utrecht. Het Julius Centrum organiseert dit congres in samenwerking met onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Artsen Jeugdgezondheid Nederland (AJN), GGD Nederland en het Nederlands Jeugd Instituut. Als plenaire inleiders treden op de Inventgroep voorzitter Jo Hermans die terugblikt en vooruitblikt op het gedachtegoed van deze groep. De Inventgroep lanceerde vijf jaar geleden het concept van de CJG’s. Een Engelse hoogleraar, expert in de recente ontwikkeling met de family centers in Engeland. AJN-voorzitter en jeugdarts Elise Buiting schetst recente professionele ontwikkelingen in de Nederlandse CJG’s. Het congres staat onder leiding van jeugdarts en UMC Utrecht coördinator Public Health onderwijs Elly de Leeuw. Vele workshops vinden plaats over goede professionele voorbeelden van alle disciplines die in een CJG voorkomen (zie voor een overzicht het programma in deze brochure)

De plenaire inleidingen
Drie inleiders uit beleid, wetenschap en veld reiken kennis aan over de hierboven genoemde ontwikkelingen.

De workshops
Gemeenschappelijk aan alle workshops is dat;
– Deelnemers een actieve inbreng hebben
– Ze over een actueel onderwerp gaan, dat binnen hun beroepsorganisatie, ministerie, onderzoeks-instituut, project of zorgverzekeraar speelt.
– De workshop-inleiders zelf hebben bepaald wat zij vanuit hun setting als belangrijkste recente ontwikkeling zien en willen presenteren.
– De workshops gezamenlijk een goed overzicht bieden van wat in Nederland speelt op het terrein van CJG’s.
– Bij de start deelnemers hun eigen recente ontwikkeling benoemen (als zij dat willen) op het terrein van de workshop.
– De inleider de recente ontwikkeling schetst van het onderwerp waarover de workshop gaat, alsmede de pluspunten en problemen bij die ontwikkeling.
– Er in elke workshop ruimte overblijft voor vragen en discussies.

De workshops hebben wij zo geprogrammeerd, dat je je eigen congres kunt samenstellen.

Het aantal workshops is groot, want er zijn vele recente ontwikkelingen. Weet, dat je niet in je eentje alle
congresactiviteiten kunt volgen. Kom met zijn tweeen.

De meeste workshopleiders hebben één introducé bij zich, die ook veel weet van het onderwerp van de
workshop. Hun namen staan niet altijd vermeld in deze brochure. In het programma staan alle twintig
workshops beschreven.

INSCHRIJVING VIA WWW.INTEGRATEDCARE.NL IS OOK MOGELIJK

24 september 2010

De Aker in Putten

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen