Verbetering doelmatigheid en efficiëntie zorgen voor positief resultaat zorginstellingen

Array

Het aantal zorginstellingen met een negatief resultaat is in 2009 wederom gedaald. In 2008 lag dit aandeel op 19%, in 2009 is dit nog maar 7%. Opmerkelijk hierbij is ook de verbetering van het resultaatniveau binnen de gehele zorgsector in vergelijking met vorig jaar. Dit resultaat wordt voornamelijk veroorzaakt door een verbetering in de arbeidsproductiviteit en daarmee de verbetering van de efficiente inzet van mensen. Dit blijkt uit de Financiele Barometer Gezondheidszorg 2010 van Ernst & Young.

Ondanks een stijging van de gemiddelde personeelskosten per FTE is een afname zichtbaar van de personeelskosten als percentage van de totale opbrengsten. Dit resultaat is vooral binnen care-instellingen opvallend te noemen omdat de opbrengsten hier in tegenstelling tot de cure-instellingen binnen alle sectoren zijn gedaald ten opzichte van vorig jaar. Bert Hilverda van Ernst & Young: ‘De aandacht voor effectieve en efficiente inzet van de medewerkers werpt duidelijk vruchten af. Dit is een opvallende ontwikkeling aangezien een groot deel van de bezuinigingen juist bij de care-instellingen hun beslag gaan krijgen, voornamelijk binnen de geestelijke gezondheidszorg.’

Ondanks een stijging in bijna alle zorgsectoren van het gemiddelde resultaatniveau is dit met een bandbreedte tussen 0,8% en 2,7% (als percentage van de opbrengsten) nog relatief laag. Met de bezuinigingen in het vooruitzicht is het evident dat instellingen de ingezette weg van verbetering van doelmatigheid en efficientie ook de komende jaren moeten blijven volgen. Alleen op deze manier kan het huidige resultaatniveau worden behouden. Dit is nodig om de gewenste verdere versterking van de vermogensposities te realiseren.

In 2009 is voor alle sectoren in zowel de cure- als de care-instellingen gemiddeld sprake van vermogensgroei. Dit wordt door de overwegend positieve resultaten veroorzaakt. Ondanks deze stijging liggen de vermogensniveaus vooral in de topklinische en algemene ziekenhuizen, maar ook in de geestelijke gezondheidzorg nog onder de veel gehanteerde minimumnorm van 15%. Ook de solvabiliteit laat voor alle sectoren een duidelijke verbetering zien. De solvabiliteit ligt gemiddeld nog steeds onder de door financiers veel gehanteerde norm van 20 tot 25%, maar voor de gehandicaptenzorg en de verpleging & verzorging en thuiszorg bevindt de solvabiliteit zich aan het eind van 2009 al wel binnen deze range. Met name de (topklinische) ziekenhuizen hebben nog lage solvabiliteitsratio’s, waardoor deze meer financierings- en renterisico lopen.

Voor alle sectoren (cure/care) in de gezondheidszorg geldt dat de komende jaren aanzienlijke investeringen op het gebied van huisvesting en ICT moeten worden gedaan. Daarnaast is nog steeds sprake van een hoog financieringsoverschot. Voor de sector als totaal bedraagt dit, nog steeds bijna € 1,7 miljard. Indien tot terugbetaling van vooral de overfinanciering in de ziekenhuissector moet worden overgegaan, heeft dit grote impact op de liquiditeitsbehoefte van de instellingen en neemt de vraag naar financiering toe waardoor ook de financieringskosten voor de sector oplopen.

Hilverda: ‘Met deze ontwikkelingen en de toenemende druk als gevolg van de aangekondigde bezuinigingen, is het zeker niet ondenkbaar dat zich de komende tijd een verslechtering van de financierbaarheid van zorginstellingen voordoet. Scherpe aandacht voor het treasury beheer en voortzetting van de ingezette verbeteringen op het gebied van doelmatigheid zijn van groot belang voor de noodzakelijke versterking van vermogen en solvabiliteit van zorginstellingen.’

Bron: Ernst & Young

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen