Te weinig beweging maakt niét dikker

Array

Wie te weinig beweegt, wordt zwaarder: volgens een aantal Britse wetenschappers zou deze stelling wel ’s fout kunnen zijn. Een studie bij een groep jongeren toont aan dat we oorzaak en gevolg moeten omdraaien: kinderen bewegen minder naarmate ze dikker worden. Dat meldt de BBC.

Het besluit van de studie, gepubliceerd in de ‘Archives of Disease in Childhood’ luidt dat anti-obestiascampagnes meer op voeding dan op beweging moeten focussen. Dat blijkt uit onderzoek waarbij 200 schoolkinderen gedurende 11 jaar werden gevolgd.

In de studie, uitgevoerd in de Peninsula Medical School in Plymouth, wordt hoegenaamd niet betwist dat erg geen verband is tussen lichaamsvet en beweging. De onderzoekers vonden géén indicatie dat meer bewegen gevolgen heeft voor het gewicht. Wel ontdekten ze dat kinderen die dikker werden minder deelnamen aan oefeningen.

Minuten tikken aan
“Tien procent meer lichaamsvet leidt bij een zevenjarige dagelijks tot vier minuten minder gemiddelde of zware lichaamsbeweging”, zegt Professor Terry Wilkin. “Dat klinkt niet indrukwekkend, maar in de loop der jaren tikt dit aan. Zeker als je bedenkt dat activiteit in totaal maar een uurtje per dag duurt bij jongens, en driekwartier bij meisjes. Als dit week in, week uit, jaar in, jaar uit verdrgaat, heeft dit gevolgen voor de hoeveelheid energie die je verbruikt.”

Negatief zelfbeeld
De researchers vermoeden dat kinderen met overgewicht een negatief beeld over hun lichaam hebben, en daarom verkiezen om niet deel te nemen aan sportactiviteiten. Ook bestaat de mogelijkheid dat ze door obesitas sneller pijn of ongemak ondervinden bij fysieke inspanningen.

“De gevolgen van dit inzicht voor het beleid rond obesitas bij kinderen, is dat we niet op beweging moeten hameren, wel dat we de nadruk nog meer op gezonde voeding moeten leggen”, zegt Wilkin.

Tweerichtingsverkeer
Andere obesitasspecialisten zetten kanttekeningen bij deze besluiten. “Het is wel heel kort door de bocht om te stellen dat overgewicht tot minder beweging leidt, en niet omgekeerd”, klinkt het daar. “We vermoeden dat het tweerichtingsverkeer is.” (hlnsydney/tw)

Bron: Zorgpers

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen