Een euro zorg levert 32% rendement op

Array

In de afgelopen decennia steeg de levensverwachting van de Nederlandse bevolking met ruim zes jaar dankzij bestedingen in de zorg. Een mensenleven is in de kring van gezondheidseconomen 50.000 euro waard per jaar. Per Nederlander heeft de zorg dus  300.000 euro opgeleverd. De kwaliteit van leven van Nederlanders nam dank zij de zorg toe met de waarde van twee levensjaren: nog eens 100.000 euro. Daarnaast nam dankzij de AWBZ de kwaliteit van leven tijdens de oude dag toe met 50.000 euro. Dit betekent dat elke Nederlander 450.000 euro aan baten krijgt dankzij de gezondheidszorg.

Daar staan kosten tegenover. Gedurende de totale levensloop gebruikt een Nederlander voor 340.000 euro aan zorg. Dat betekent dat het rendement op de zorg  32% bedraagt (450.000 euro gedeeld door 340.000 euro) . Deze berekening maakt gezondheidseconoom Marc Pomp op pagina 193 van zijn boek Een beter Nederland:de gouden eieren van de gezondheidszorg dat onlangs uitkwam bij Uitgeverij Balans. In de voorafgaande 192 pagina’s werkt Pomp naar deze rekensom toe. Hij beschrijft de economische geschiedenis van de zorg en legt het begrip Quality Adjusted Life Years (QALY) uit.

Uitgebreid gaat hij in diverse hoofdstukken in op de prijs van een mensenleven. Die is hoger voor een identificeerbare patient (bijvoorbeeld een ernstige kanker patient) dan voor een niet te identificeren patient (de patient die niet overlijdt dankzij een vaccinatieprogramma: je weet niet wie dat is). Pomp schrijft enthousiast, gebruikt vele voorbeelden en maakt de vooronderstellingen manifest die gezondheidseconomen nodig hebben om tot berekeningen te komen van kosten. Graag beveel ik het boek aan alle lezers aan. En wie verantwoordelijkheid draagt voor bezuinigingen in de zorg: kijk ook eens naar het rendement van de zorg voor de Nederlandse samenleving.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen