Expertisecentrum voor chronisch orgaanfalen

Array

Het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en Proteion Thuis Horn willen van CIRO + in Horn hét expertisecentrum voor chronisch orgaanfalen maken voor Zuidoost-Nederland. Om de organisatie slagvaardiger te maken is daarom voor een andere rechtsvorm gekozen. Vanaf vandaag is CIRO+ een BV, een besloten vennootschap.

De handtekeningen daartoe zijn gisteren gezet door drs. G.J.H.C.M. Peeters, voorzitter van de Raad van Bestuur van het azM  en M. M.T. Wijers, voorzitter van de Raad van Bestuur van Proteion Thuis.

CIRO+ biedt integrale behandeling van patienten met een complexe zorgvraag op het gebied van chronisch orgaanfalen, zoals COPD en hartfalen. In combinatie met deze zorgfunctie manifesteert het Centrum voor Chronisch Orgaanfalen zich steeds nadrukkelijker als kennis- of expertisecentrum. CIRO+ is een samenwerking tussen zorginstelling Proteion Thuis en het azM. De afgelopen jaren zijn in samenwerking met zes andere ziekenhuizen nieuwe, innovatieve zorgconcepten in de markt gezet. Innovatie vormt de basis voor het bedrijfsconcept van CIRO+.   De focus ligt op de ontwikkeling van expertise tijdens de behandeling van patienten, en het op basis van die expertise innoveren van zorgprogramma’s.E-health
Daarbij wordt een belangrijke rol gezien voor technologieen die zorg op afstand mogelijk maken (zogenoemde E-health).
In de nieuwe rechtsvorm zal CIRO+ meer vrijheid van handelen krijgen, hoewel nog steeds onder de vleugels van de samenwerkende partners Proteion Thuis en het azM.  De zeggenschap en de economische aspecten van het centrum zullen in de nieuwe rechtsvorm sneller en krachtdadiger kunnen worden opgepakt. CIRO+ zal overigens samenwerking blijven zoeken met andere partners in de zorg om de kwaliteit van de primaire functies zo groot mogelijk te laten zijn. De samenwerking is gericht op wederzijdse versterking.

CIRO+ omvat momenteel de volgende functies:

Program development centre
Het program development centre is gericht op het verbeteren van zorgconcepten. Het samenbrengen van interne expertise met externe trends zorgt voor het innovatieve vermogen van CIRO+.  Het Centrum voor Chronisch Orgaanfalen wil niet alleen een motor zijn voor innovatie in de zorg, maar ook bijdragen aan innovatie op het terrein van de gezondheidstechnologie, biomedisch onderzoek en onderzoek op het gebied van de life sciences.

Data centre
Het data centre vormt de infrastructuur voor het verzamelen, verwerken, opslaan en analyseren van gegevens en biospecimens afkomstig van patienten van CIRO+ en zijn netwerk. Niet alleen meetwaarden worden verzameld, maar ook biosamples, zoals bloedmonsters. De koppeling van deze biosamples aan de patient- en procesgegevens zorgt voor een zeer complete verzameling aan onderzoeksgegevens die zeer waardevol zijn voor wetenschappelijk onderzoek en program development.

Academisch centrum voor ademhalingsondersteuning
Patienten met chronisch orgaanfalen aan de longen of het hart hebben vaak tevens last van slaap- en ademhalingsstoornissen. Dat fenomeen wordt co-morbiditeit genoemd. CIRO+  beschikt al over een slaapcentrum, maar bouwt dit momenteel uit tot een volwaardig academisch centrum voor ademhalingsondersteuning.  Op deze manier wordt er een optimale setting gecreeerd voor de behandeling van patienten die hieraan lijden, en voor kennisontwikkeling.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen