Opblaasbare darm reist in zomer naar CORPUS

0
350

Een grote opblaasbare darm toert al sinds maart 2010 door Nederland. Vanaf dinsdag 20 juli tot 16 augustus reist de darm voor vier weken naar CORPUS ‘reis door de mens’ te Oegstgeest. Geïnteresseerden kunnen door de opblaasbare darm heen lopen en zien hoe darmpoliepen en andere darmafwijkingen eruit zien. De levensgrote darm is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting om het belang van vroege opsporing van darmkanker onder de aandacht te brengen.

Opblaasbare darm
De opblaasbare darm is ontwikkeld om meer aandacht te vragen voor darmkanker, het belang van vroege opsporing en een alerte houding te benadrukken. Als darmkanker in een vroeg stadium wordt opgespoord, is deze ernstige ziekte goed te behandelen en bestaat er een behoorlijke kans op genezing. Ook wordt hiermee geprobeerd het onderwerp beter bespreekbaar te maken. Uit publieksonderzoek van de Maag Lever Darm Stichting blijkt namelijk dat ruim 18 procent  van de ondervraagden nog steeds moeite heeft met praten over darmklachten, zelfs met de eigen huisarts. En dat 28 % niet naar de huisarts gaat bij een verandering in de ontlasting, terwijl dit een alarmsignaal kan zijn voor darmkanker.

CORPUS ‘reis door de mens’
CORPUS is de attractie van het menselijk lichaam. Wie deze attractie binnenstapt maakt op informatieve en interactieve wijze een ‘reis door de mens’. In het 35 meter hoge lichaam voert de reis langs verschillende 5D orgaantheaters om uiteindelijk te eindigen in de hersenen.
In de wisseltentoonstelling ‘verantwoord eten’ die zich richt op de drie kernwaarden van CORPUS (veel bewegen, verantwoord eten en gezond leven) wordt momenteel aandacht besteed aan de voeding die wij dagelijks tot ons nemen.

Darmkanker
Darmkanker is in Nederland de op één na meest voorkomende vorm van kanker. In Nederland worden elk jaar bijna 12.000 mensen getroffen door darmkanker en overlijden er bijna 5.000 mensen aan de gevolgen van darmkanker. Om meer aandacht te vragen voor darmkanker reist sinds maart 2010 de opblaasbare darm door Nederland. Van 20 juli tot 16 augustus staat de tentoonstelling van de darm in CORPUS ‘reis door de mens’.

Bron: MLDS