Delier vergroot kans op dementie en sterfte

Array

Ouderen die op een Intensive Care een delier doormaken, een periode van acute verwardheid, lopen veel kans om binnen enkele jaren te overlijden, in een verpleeghuis te worden opgenomen of dementie te ontwikkelen. Dit schrijven onderzoekers onder leiding van AMC-hoogleraar Neurologie Pim van Gool in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift JAMA (Journal of the American Medical Association). In een systematische review analyseren zij de uitkomsten van alle relevante studies over het onderwerp die de afgelopen 25 jaar verschenen. Naar aanleiding van de uitkomsten pleit Van Gool voor een betere follow up van delier-patienten en meer aandacht voor gezondheidseffecten van delier op de langere termijn.
Bijna 40 procent van de patienten van 65 jaar of ouder die tijdens een ziekenhuisopname een delier doormaken, overlijdt binnen twee jaar. In de controlegroep ligt dat percentage meer dan tien procent lager, op 27.5 procent. Ook werden aanzienlijk meer patienten in de delier-groep binnen 14 maanden opgenomen in een verpleeghuis: ruim 33 procent, tegenover ruim tien procent van de controles. Tenslotte blijkt delier ook de kans op dementie zeer sterk te verhogen. Binnen drie tot vijf jaar werd 62.5 procent van de ooit delirante patienten dement; in de controlegroep bedroeg dat percentage iets meer dan acht. Bij dit laatste moet wel worden aangetekend dat het aantal studies waarin dementie na delier werd onderzocht beperkt was. In de review is rekening gehouden met mogelijke verstorende factoren (zoals andere onderliggende ziekten).Delier treft vooral ouderen. Circa een derde van alle oudere patienten die in een ziekenhuis worden opgenomen, maakt zo’n periode van acute verwardheid door. Delier is een ernstig neuropsychiatrisch ziektebeeld. Het kan bijzonder angstaanjagend zijn voor de patient, maakt vaak een langer verblijf in het ziekenhuis noodzakelijk en zorgt voor extra complicaties.

Belangrijke risicofactoren voor het ontwikkelen van een delier zijn een operatie, een infectie en het gebruik van bepaalde (anticholinerge) medicijnen. Wat er precies gebeurt in de hersenen is niet in detail bekend. Onderzoekers vermoeden dat immunologische processen een rol spelen. Waarschijnlijk blijven die een nadelige invloed uitoefenen, ook nadat de patient genezen lijkt en de verwardheid is verdwenen.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen