Parkeerdokters assisteren bij VU medisch centrum

Array

De afgelopen week was er in de media veel positieve aandacht voor de ‘parkeerdokters’ van VUmc. Kranten als Metro, Parool en Telegraaf plaatsten een bericht met foto. Karel Stegenga, directeur facilitair bedrijf, was te zien in het SBS6-programma Hart van Nederland en op AT5. De parkeerdokters zijn werkstudenten die door het facilitair bedrijf zijn ingezet om patienten en bezoekers te helpen bij het parkeren.

Sinds 1 juli is de Gustav Mahlerlaan, de belangrijkste parkeerplek bij VUmc, openbaar terrein. Daarvoor werd het terrein gepacht door de VU die het met een slagboom beheerde. Patienten namen bij aankomst een kaartje mee en betaalden achteraf. Vanaf 1 juli is de Gustav Mahlerlaan openbare weg en moet er, zoals overal in Amsterdam, vooraf worden betaald.
Karel Stegenga: “We hebben meerdere keren aan stadsdeel Zuid gevraagd of we een bovengrondse parkeergarage bij VUmc mogen neerzetten. Maar dat paste steeds niet in de inrichtingsplannen van de Zuidas. Gelukkig is vanaf 1 september de parkeergarage onder het ACTA-gebouw voor onze patienten toegankelijk. En binnenkort hopen we ook enkele terreinen aan de Mahlerlaan als parkeerterrein in te richten.”

Studenten helpen patienten en bezoekers van VUmc bij de parkeerautomaten in de directe nabijheid van het ziekenhuis. Sinds 1 juli is Gustav Mahlerlaan, belangrijkste parkeerplek bij VUmc, openbaar terrein en moeten bezoekers en patienten vooraf betalen. Bovendien zijn de automaten publieksonvriendelijk en voor velen moeilijk te bedienen. De afgelopen weken waren er veel problemen en regende het klachten bij de patientenbalies van VUmc. Nu, met de inzet van deze ‘parkeerdokters’, vangt VUmc een deel van de parkeeroverlast op.

Vanaf 1 juli is de Gustav Mahlerlaan door het stadsdeel Zuid ingericht als openbaar parkeerterrein. Eerder was de weg voorzien van een slagboom en kon men achteraf betalen. Bezoekers moeten nu bij een van de drie automaten een parkeerkaartje kopen. Dit is ingewikkeld voor ziekenhuisbezoekers die meestal vooraf niet weten hoe lang hun afspraak en/of onderzoek duurt.

Bij de parkeerautomaten staan nu lange rijen zodat patienten vaak te laat op een afspraak komen. Dit veroorzaakt een hoop stress en ongemak bij patienten en bezoekers die toch al gespannen naar een afspraak in het ziekenhuis komen. Daarom heeft VUmc nu studenten ingezet zodat het parkeren gemakkelijker verloopt. Zij weten hoe de apparaten werken en hebben ook een chipknip op zak.

VUmc praat met projectbureau Zuidas en het stadsdeel over maatregelen om het parkeren met spoed te vereenvoudigen. Daarnaast komt in september meer parkeergelegenheid voor bezoekers onder het nieuwe  ACTA-gebouw aan de De Boelelaan. VUmc adviseert patienten en bezoekers om zoveel als mogelijk per openbaar vervoer naar het ziekenhuis te komen.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen