Revalidatierobots Het Roessingh gaan het land in

Array

Roessingh Research and Development (RRD), het onderzoekscentrum van Het Roessingh in Enschede, heeft samen met de Universiteit Twente en Baat Medical Engineering in Hengelo een revalidatierobot ontwikkeld die gebruikt kan worden bij de behandeling van CVA-patienten. Met behulp van financiering uit het landelijke Innovatieprogramma Revalidatie van Revalidatie Nederland en ZonMw wordt deze revalidatierobot nu bij zeven revalidatiecentra in het land geplaatst en in de behandeling ingevoerd.

Jaarlijks krijgen ruim veertigduizend mensen een beroerte of CVA. Ruim de helft van deze mensen houdt daarna een beperkte armfunctie waardoor zij hun armen functioneel minder goed kunnen inzetten bij allerlei dagelijkse handelingen. Optimaal herstel van de armfunctie is essentieel voor patienten om zo zelfstandig mogelijk te functioneren. Gebleken is dat dit bereikt kan worden door actieve doelgerichte oefeningen van de armfunctie met een hoge intensiteit. Dit soort oefeningen zijn dan ook een belangrijk onderdeel van het revalidatieproces om het herstel van de armfunctie na een herseninfarct te optimaliseren.

Deze oefeningen zijn echter niet alleen voor de patient maar ook voor zijn behandelaar, de fysio- of ergotherapeut, erg intensief. Daarom is in het verleden door RRD onderzocht of het ook mogelijk was deze oefeningen uit te voeren met behulp van zogenaamde revalidatierobots die de patient ondersteunen bij het uitvoeren van de oefeningen. De resultaten van dat onderzoek lieten zien dat robotondersteunde therapie een positief effect heeft op het herstel van de armfunctie van patienten met een CVA.

Voor het onderzoek hebben RRD, de Universiteit Twente en Baat Medical Engineering een robotische arm ontwikkeld die het gewicht van de arm kan compenseren. Hiermee worden de bewegingen vergemakkelijkt. Het onderzoek met deze robots liet zien dat de patienten een grotere reikwijdte wisten te bereiken, terwijl daarvoor minder spierkracht nodig was. Deze directe invloed vertaalt zich naar een groter werkbereik van de arm, zonder hulp van het apparaat, na een training van enkele weken met armondersteuning.

De deelnemende revalidatiecentra zijn Het Roessingh in Enschede, UMCG in Groningen, Sint Maartenskliniek in Nijmegen, Rijndam in Rotterdam, De Hoogstraat in Utrecht en Revalidatiecentrum Amsterdam in Amsterdam en Groot Klimmendaal in Arnhem. De therapeuten in die centra worden opgeleid om deze robots al in een zeer vroege fase in te zetten bij de behandeling van patienten met een beroerte. Ook zullen de therapeuten relevante gegevens van de behandelingen vastleggen die RRD gaat analyseren met als doel deze behandeling nog beter wetenschappelijk te onderbouwen.

De ontwikkelde revalidatierobot wordt inmiddels op de markt gebracht door het Zwitserse bedrijf Hocoma. Daarmee gaan deze robots niet alleen Nederland maar ook de wijde wereld in.

Bron: RCR Roessingh

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen