Depressie en angst blijken ongezond voor hart

0
1943

Depressie en angst zijn ongezond voor hart en vaten. Dit concludeert onderzoekster Adrie Seldenrijk van VU medisch centrum. Met steun van de Hartstichting ontdekte zij dat mensen met een depressie of angststoornis bijna drie maal vaker slagaderverkalking hebben dan mensen zonder zo?n stoornis. Het verband staat los van hun leeftijd en andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals een hoge bloeddruk. Slagaderverkalking veroorzaakt hart- en vaatproblemen als een hartinfarct en

beroerte. In augustus verschijnen de resultaten in het vaktijdschrift “Journal of Psychosomatic Research”.

Seldenrijk vergeleek in een grootschalig onderzoek 2115 mensen met een depressie- of angststoornis, zoals fobie, paniekstoornis of pleinvrees, met 602 gezonde personen. Het ging om mannen en vrouwen van 18-65 jaar die geen hart- of vaatpatient waren. De onderzoekers bepaalden met de bloeddruk in de enkel en de arm (enkel-arm-index) of de personen last hadden van slagaderverkalking. Het onderzoek maakt deel uit van de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA) en is uitgevoerd in samenwerking met GGZinGeest.