Belangrijke wetenschapsprijs voor onderzoek naar zon en gezondheid

Array

Johan Moan wordt onderscheiden voor UV-onderzoek
De wereldwijd bekende UV- en vitamine D-onderzoeker ontvangt voor zijn pioniersprestaties op het gebied van bezonning de onderzoeksprijs van de universiteit van Oslo. Professor Johan Moan een van de wereldwijd bekendste UV- en vitamine D-onderzoekers, ontvangt dit jaar de gerenommeerde onderzoeksprijs van de universiteit van Oslo (UiO). Moan leidt daar de onderzoeksafdeling voor biofysica en fotodynamische therapie van het academisch ziekenhuis Oslo en is professor op het natuurwetenschappelijke instituut van de universiteit van Oslo.

Hij wordt in het bijzonder onderscheiden voor zijn onderzoek naar de effecten van bezonning op de menselijke gezondheid.
In een van zijn jongste werken beveelt Moan vooral aan om in de winter de zonnebank te gebruiken, dit om een gelijkmatige ondersteuning van het menselijk lichaam met vitamine D te waarborgen. In de wintermaanden daalt de vitamine D-spiegel significant, omdat het zonlicht dan te weinig ultraviolet licht bevat om de vitamine D-productie in de menselijke huid opgang te brengen.

Gebruikt men in deze periode een zonnebank, dan kan deze verlaging vermeden, en de vitamine D-spiegel op een gelijkblijvend hoog niveau gehouden worden”, verklaart de voorlopig benoemde UiO-onderzoeksprijsdrager.

De prijsuitreiking vindt op 2 september 2010 plaats in het kader van de jaarlijkse receptie van de universiteit Oslo. De UiO-onderzoeksprijs is verbonden met een geldprijs van 250.000 Noorse Kronen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen