Beter snel zwanger na miskraam

Array

Vrouwen lopen na een miskraam bij een volgende zwangerschap verhoogd risico op weer een miskraam en complicaties. Toch is het beter om binnen een halfjaar opnieuw zwanger te worden, dan langer te wachten.
Onderzoekers uit het Schotse Aberdeen zien dat er bij ‘snelle’ zwangerschappen minder risico is op weer een miskraam (34%), beeindiging (57%) of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (52%), dan bij zwangerschappen die een halfjaar tot een jaar op zich laten wachten. Vrouwen die langer dan twee jaar wachten met een nieuwe zwangerschap, hebben zelfs nog meer risico op een beeindiging of buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

En dat is nog niet alles, want als de vrouwen een levend kind ter wereld brengen, hebben ze nog meer voordelen van het feit dat ze binnen een halfjaar weer zwanger zijn geworden. Zij hebben minder vaak een keizersnede nodig, er treden minder vroeggeboortes op en de kinderen hebben minder vaak een laag geboortegewicht, dan vrouwen die tot een jaar wachten. Wel moet bij deze groep de bevalling vaker worden ingeleid.

De uitslagen haalden de onderzoekers uit een databank van Schotse ziekenhuizen waar tussen 1981 en 2000 meer dan dertigduizend vrouwen een miskraam hadden doorgemaakt en die daarna opnieuw zwanger zijn geworden. De gegevens zijn gecorrigeerd voor vertekenende factoren zoals de leeftijd van de moeder bij de eerste zwangerschap en de sociaaleconomische status.

Het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO om zeker zes maanden te wachten na de miskraam lijkt met dit onderzoek achterhaald. Als ze dat willen, kunnen vrouwen meteen weer proberen zwanger te worden, tenzij er complicaties zijn, zoals een infectie, aldus de onderzoekers.

Bron: Medisch Contact/Heleen Croonen

BMJ 2010; 341: c3967; doi: 10.1136/bmj.c3967

Het hele artikel van BMJ is hier te lezen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen