Abvakabo FNV wil einde aan onverantwoorde zorg

Array

Het toenemende aantal signalen over onverantwoorde zorg in de Nederlandse verpleeg- en verzorgingshuizen baart Abvakabo FNV zorgen. Om budgettaire redenen kiezen werkgevers vaak voor een minimale bezetting en de inzet van onvoldoende gekwalificeerd personeel. Om gerichter actie te kunnen ondernemen richt Abvakabo FNV een nieuw steunpunt in om deze misstanden centraal te inventariseren.

Van leden ontvangt de vakbond geregeld signalen die weinig hoopgevend zijn. De inzet van onvoldoende gekwalificeerd personeel vergroten risico’s op kwaliteitsverlies bij acute patientproblematiek. Met name in de avonden en nachten levert dit onverantwoorde situaties op. Steeds vaker wordt gekozen voor ontoereikende bezetting. Verzorgenden worden geacht handelingen te verrichten waar ze niet voor gekwalificeerd zijn. Bij acute situaties kan slechts hulp op afstand worden ingeroepen.

In de bekende gevallen gaat het management om kostenoverwegingen niet op zoek naar structurele oplossingen, maar wordt de druk op het personeel opgevoerd om langere en zwaardere diensten te draaien. Deze werkwijze kent echter alleen verliezers. De toch al hoge werkdruk neemt toe en het risico op ziekteverzuim wordt vergroot.

Voor de gevallen die bij Abvakabo FNV bekend zijn, wordt ook daadwerkelijk actie ondernomen zegt bestuurder Wim van der Hoorn. “Enige tijd geleden wilden ze bij woonzorgcentrum Nijenstede in Amersfoort in de nacht in plaats van vier, drie mensen laten werken. Wij hebben hierop direct aangeklopt bij de directie want een dergelijk bezuinigingsmaatregel heeft verstrekkende gevolgen voor de zorg.” Na enkele maanden besloot het bestuur om weer met vier verzorgenden in de nacht te werken.

Abvakabo FNV wil met dit steunpunt een permanente digitale brievenbus creeren waar zorgwerknemers kunnen aankloppen. Het e-mailadres is: [email protected]

Recente artikelen