Marokkanen minst vaak in ziekenhuis voor kanker

Array

In 2008 werden Marokkanen in vergelijking met andere herkomstgroepen het minst in het ziekenhuis opgenomen voor kanker en hart- en vaatziekten. De meeste opnamen voor hart- en vaatziekten deden zich voor bij Turken, gevolgd door Surinamers.

Marokkanen een derde minder opgenomen voor nieuwvormingen
In de totale bevolking tot 60 jaar vonden 12,2 opnamen per duizend personen plaats voor kanker en niet-kwaadaardige nieuwvormingen. Omdat het aantal ziekenhuisopnamen afhangt van geslacht en leeftijd en de leeftijdsverdeling van de verschillende herkomstgroepen niet hetzelfde is, is hiervoor gecorrigeerd.

Na correctie voor verschillen in leeftijdsopbouw lag het aantal ziekenhuisopnamen voor nieuwvormingen in 2008 onder Marokkanen een derde lager dan onder de totale bevolking.

Ziekenhuisopnamen voor nieuwvormingen, 2008
In alle herkomstgroepen werden vrouwen vaker voor nieuwvormingen opgenomen dan mannen. Dit komt vooral door opnamen van vrouwen voor borstkanker en niet-kwaadaardige nieuwvormingen van de baarmoeder. De verschillen tussen de herkomstgroepen zijn door de jaren heen vrij constant gebleven.

Turken en Surinamers veel opgenomen voor hart- en vaatziekten
Het aantal opnamen voor hart- en vaatziekten lag onder Turken ruim 40 procent hoger dan in de totale bevolking. Ook Surinamers werden vaker voor hart- en vaatziekten opgenomen dan gemiddeld.

Ziekenhuisopnamen voor hart- en vaatziekten, 2008
Het hogere aantal ziekenhuisopnamen bij Turken deed zich voor bij zowel mannen als vrouwen. Bij de Surinamers werden vooral de mannen vaker opgenomen.

Turkse en Surinaamse mannen werden vaker opgenomen voor hartinfarcten, andere ischemische hartziekten en angina pectoris. Bij Turkse vrouwen lag het aantal opnamen voor geleidings- en hartritmestoornissen hoger.

Ziekenhuisopnamen voor hart- en vaatziekten

Verschillen in opnamen voor hart- en vaatziekten tussen herkomstgroepen vrij stabiel

Al sinds 1995 liggen de aantallen opnamen voor hart- en vaatziekten van Turken en Surinamers in de buurt van elkaar en hoger dan bij andere herkomstgroepen. Bij Marokkanen kwamen opnamen voor hart- en vaatziekten het minst voor. Zij werden in de periode 1995-2008 gemiddeld ruim 40 procent minder opgenomen dan Turken en Surinamers.

Janneke Ploemacher

Bron: CBS
StatLine, Ziekenhuisopnamen; diagnose, herkomst, geslacht en leeftijd

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen