VVD en CDA willen minder geld voor zorg dan PVV

Array

De zorg vormt – op papier – het grote twistpunt tussen enerzijds VVD/CDA en anderzijds de PVV, zo meldt Trouw vandaag.  De VVD pakt de sector waar een bedrag in omgaat van 60 miljard, stevig aan met een bezuiniging van zes miljard. Het CDA doet het voor een paar miljard minder. De PVV bezuinigt bijna niets, maar trekt wel 600 miljoen euro uit voor extra verplegenden en verzorgenden. Op basis van de afspraken met het huidige kabinet kunnen we de volgende bezuinigingen op de zorg verwachten.

  • Het eigen risico wordt met 30 euro verhoogd naar 240 euro.
  • Het mes gaat flink in de AWBZ. Zo worden woonkosten niet langer vergoed. Wie in een verzorgingstehuis zit, gaat dus huur betalen. Hulpmiddelen dienen zelf betaald te worden.
  • De zorgsector moet efficienter gaan werken, er moet meer marktwerking komen. Minder complexe zorg wordt niet langer intramuraal aangeboden. Dat bekent dat men mensen zo lang mogelijk thuis probeert te helpen.
  • Het basispakket van de ziektekostenverzekering wordt verkleind.
  • Salarissen van specialisten en top-zorgbestuurders worden gemaximeerd.

Vooral de VVD vindt dat deze maatregelen niet ver genoeg gaan en wil nog meer bezuinigen in de zorg. CDA wil ook bezuinigen maar de plannen komen dicht in de buurt van de plannen van het huidige kabinet. PVV wil niet bezuinigen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen