Zeldzame bacteriestam waarschijnlijk verantwoordelijk voor Q-koorts-uitbraak

0
140

Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in Lelystad denkt te weten waarom de Q-koorts juist in Nederland zo explosief uitbrak en niet in andere landen. De onderzoekers stuitten op een afwijkende bacteriestam Coxiella burnetii in een onderzoek naar de ziekte. “Dat er hier een afwijkende stam heerst, kan een reden zijn voor de grote uitbraak hier.” Of dit ook echt het geval is, kan de woordvoerder niet zeggen. De onderzoekers kwamen vorig jaar al achter de afwijkende bacteriestam. Het onderzoek hiernaar duurt nog altijd voort. “Zo’n onderzoek kan jaren en jaren duren”, zegt de woordvoerder.

In Australie zijn veel grote schapen- en geitenhouderijen, maar daar is geen sprake van zo’n enorme uitbraak van de Q-koorts als in Nederland. Q-koorts, een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen, is in Nederland vooral afkomstig van besmette melkgeiten en melkschapen.

Bron: CVI

Vorig artikelZiektebestrijding gaat ten koste van gezondheid
Volgend artikelGeen risicowaarschuwing voor Keppra in Nederland
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.