AWBZ-zorg remigrant kan te maken krijgen met een wachttijd die kan oplopen tot twaalf maanden

Array

Als iemand in het buitenland woont en naar Nederland wil terugkeren om opgenomen te worden in een verzorgingshuis of verpleeghuis, moet hij eerst een aantal zaken regelen. Bovendien kan de remigrant te maken krijgen met een wachttijd die kan oplopen tot twaalf maanden.

Definitief vestigen in Nederland
Zolang iemand in het buitenland woont, is hij niet verzekerd voor de AWBZ. Daarom moet hij zich eerst in Nederland vestigen. De vestiging in Nederland kan onder meer blijken uit een inschrijving bij een Nederlandse gemeente.
Melden bij een zorgverzekeraar
In Nederland is het verplicht een zorgverzekering af te sluiten bij één van de in Nederland werkende zorgverzekeraars. Die zorgverzekeraar beoordeelt vervolgens of de remigrant volgens de wet in Nederland woont en verzekerd is voor de AWBZ.

AWBZ-zorg aanvragen bij het CIZ

Het CIZ beoordeelt of iemand in aanmerking komt voor opname in een AWBZ-instelling, zoals een verzorgingshuis of een verpleeghuis.
Als het CIZ oordeelt dat iemand niet in aanmerking komt voor verblijf in een AWBZ-instelling, kan die verzekerde mogelijk wel voor AWBZ-zorg thuis in aanmerking komen.

Een AWBZ-instelling kiezen
De verzekerde kan zelf een verpleeghuis of verzorgingshuis kiezen. Opname in de AWBZ-instelling van keuze is alleen mogelijk wanneer daar ook plaats beschikbaar is.

Er kan een wachttijd gelden
Er kan een wachttijd gelden voordat een remigrant aanspraak kan maken op opname in een AWBZ-instelling. Afhankelijk van de verzekering en de duur van het verblijf in het buitenland bedraagt de wachttijd maximaal twaalf maanden. Wordt iemand tijdens zo’n wachttijd toch opgenomen in een AWBZ-instelling, dan komen alle kosten in die periode voor zijn eigen rekening. De zorgverzekeraar beoordeelt per situatie of er een wachttijd van toepassing is en wat de duur daarvan is.

Eigen bijdrage
Voor zorg in een AWBZ-instelling geldt een eigen bijdrage. Die wordt berekend door het CAK.

Bron: CVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen