Stress op middelbare leeftijd verhoogt kans op Alzheimer bij vrouwen

Array

Vrouwen op middelbare leeftijd die regelmatig stress hebben, hebben 65 procent meer kans op Alzheimer. Het is niet zo dat vrouwen met stress Alzheimer krijgen, ze hebben alleen meer kans op het ontwikkelen van de ziekte. Dat blijkt uit een Zweedse studie onder 1.415 vrouwen. De studie is de eerste die bewijst dat stress op middelbare leeftijd nefaste gevolgen kan hebben voor het geheugen.

Stress werd bij de studie gedefinieerd als een gevoel van irritatie, spanning, nervositeit, angst, schrik of slaapproblemen, gedurende één maand of meer. Hoe vaker stress werd gerapporteerd, hoe groter de kans. Wie aangaf regelmatig stress te hebben, had 65 procent meer kans op Alzheimer.

Constante stress op de twee meetmomenten verhoogt het risico met 73 procent, stress op alle drie de momenten verdubbelt de kans op de geheugenaandoening.

Bron: Gezonderworden.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen