‘Ondermaatse’ chirurgie verbetert stabiliteit implantaat

Array

Titaniumimplantaten worden veelvuldig toegepast binnen de tandheelkundige en orthopedische chirurgie. Deze implantaten moeten vroegtijdig en sterk fixeren in het botweefsel van de patient. Het komt nog steeds voor dat dit niet gebeurt, vooral bij patienten die roken, lijden aan osteoporose of stofwisselingsziekten, of na bestraling. Ook het plaatsen van implantaten op plekken met een lage botdichtheid, zoals in de bovenkaak, verhoogt het risico op implantaatverlies.
Tandarts/onderzoeker Afsheen Tabassum deed onderzoek naar de rol van de chirurgische techniek en van het implantaatoppervlak bij tandheelkundige implantaten. Ze voerde hiertoe mechanische experimenten uit in kunstbot. Hieruit blijkt dat ‘ondermaatse’ chirurgie (dat wil zeggen: het maken van een iets te klein gat voor het implantaat) in combinatie met een opgeruwd implantaatoppervlak de beste optie vormt om de stabiliteit van het implantaat te verbeteren.
Vervolgens onderzocht Tabassum de botdeeltjes die worden gevormd tijdens het plaatsen van een implantaat. Deze botdeeltjes blijken een belangrijke rol te spelen bij de vorming van nieuw bot. Op basis van dit resultaat testte ze implantaten die al vóór plaatsing bedekt werden met stukjes bot. Het blijkt dat zulke implantaten aanzienlijk betere prestaties leveren. Deze aanpak zal niet alleen gunstig zijn voor tandheelkundige implantaten, maar ook voor de implantaten in de orthopedie en reconstructieve chirurgie.

Biografie
Afsheen Tabassum (Multan, Pakistan, 1977) studeerde tandheelkunde in Multan, Pakistan. Ze studeerde cum laude af. Bovenstaand onderzoek verrichtte ze op de afdeling Parodontologie en Biomaterialen van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences.

Datum: dinsdag 7 september 2010
Tijd: 15:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw A. Tabassum
Promotors: De heer prof. dr. J.A. Jansen, de heer prof. dr. G.J. Meijer
Copromotors: De heer dr. X.F. Walboomers
Titel promotie: Surgical approaches in oral implantology. Enhancing primary stability and peri-implant osteogenesis

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen