Catharina-ziekenhuis doet onderzoek naar oplosbare stent

Array

Als eerste hartcentrum in Nederland heeft het Eindhovense Catharina-ziekenhuis een volledig afbreekbare stent geplaatst bij een patient met een dichtgeslibde kransslagader. Deze stent scheidt in de eerste maanden na de plaatsing een geneesmiddel af dat een nieuwe vernauwing voorkomt.

Volgens het Catharina-ziekenhuis is deze stent zo bijzonder omdat er geen restanten in het vat achterblijven. Voor het eerst in Nederland plaatste het Hartcentrum van het Catharina- ziekenhuis een volledig afbreekbare stent bij een patiënt met een dichtgeslibde kransslagader. In de eerste maanden na de plaatsing scheidt de stent een geneesmiddel af dat een nieuwe vernauwing voorkomt. Deze stent is zo bijzonder omdat er geen enkel restant in het vat achterblijft en de elasticiteit en de motoriek van de vaatwand hersteld wordt. Het is voor het eerst in Nederland dat deze stent in een mens wordt geplaatst en dit vormt onderdeel van een internationaal onderzoek dat geleid wordt door het Catharina Hartcentrum. Aan dit onderzoek doen 6 gerenommeerde hartcentra in de wereld mee. De patiënt heeft de ingreep goed doorstaan.
Een vernauwing in de kransslagader vergroot de kans op een hartinfarct en kan zelfs leiden tot de dood. De vernauwing kan verholpen worden door het plaatsen van een stent. Dit is een flexibel buisje dat in het bloedvat geplaatst wordt waardoor de verstopte kransslagader geopend wordt.

Oplosbare stent geeft minder complicaties
Jaarlijks krijgen ongeveer 35.000 patiënten in Nederland een stent. Meestal zijn dit metalen stents. De laatste jaren worden vaak metalen stents gebruikt die medicatie afgeven. Deze medicatie zorgt ervoor dat na het plaatsen van de stent geen ontstekingen en littekenweefsel in het bloedvat ontstaan waardoor deze opnieuw vernauwt. Wanneer het geneesmiddel eenmaal is afgegeven, heeft de stent zelf echter geen functie meer en kan zelfs potentiële risico’s met zich meebrengen. Een metalen stent kan bijvoorbeeld storingen veroorzaken bij eventuele toekomstige CT-scans en een hartchirurg kan er bij eventueel later noodzakelijke operaties door beperkt worden.

Internationaal onderzoek met veelbelovende resultaten
Daarom is er de laatste jaren mede door het Catharina-ziekenhuis onderzoek gedaan naar stents die vanzelf oplossen nadat het medicijn zijn werking heeft gedaan. In dit kader is onlangs onder leiding van het Catharina-ziekenhuis een nieuwe studie gestart. In deze nieuwe studie wordt het effect onderzocht van een oplosbare stent die is gemaakt van magnesium. Omdat magnesium een lichaamseigen stof is, lost de stent na 9 tot 12 maanden vanzelf volledig op en krijgt het bloedvat weer volledig zijn oorspronkelijke elasticiteit en motoriek terug. De mjagnesium-stent is één van de twee concepten waar
momenteel onderzoek naar gedaan wordt.

Het Catharina-ziekenhuis werkt ook mee aan onderzoek naar het andere concept, gemaakt van langeketen-melkzuur. Op termijn moet blijken welke de beste is.Ook wordt de elasticiteit en de motoriek van de vaatwand hersteld, zo laat het ziekenhuis aan het Eindhovens Dagblad weten.
Eerste succes in internationaal onderzoek naar nieuw concept oplosbare medicinale stent

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen