De ware toedracht

Array

Praktische wetenschapsfilosofie voor waarheidzoekers door Ton Derksen
De ware toedracht is het nieuwe boek van de auteur van de spraakmakende boeken Lucia de B. en Het O.M. in de fout. Het boek Lucia de B. leidde uiteindelijk tot de vrijlating van Lucia de Berk. In De ware toedracht analyseert Ton Derksen waarom het zo vaak in het strafproces mis gaat, en waarom het ook zo vaak mis moet gaan.

Officieren van justitie, strafrechters en politierechercheurs doen aan waarheidsvinding. Daartoe moeten ze eerst waarheid zoeken?, aldus Ton Derksen. “Omdat genoemde waarheidzoekers (doorgaans) geen empirisch wetenschappelijke opleiding hebben, volgen ze ongemerkt de alledaagse regels van waarheidsvinding. Die regels werken in het leven van alledag heel aardig. In de strafrecht­context schieten die regels echter tekort. Daarbij komt dat de cognitieve instincten die ons in het alledaagse leven goed van pas komen, zich in de strafrechtcontext juist tegen ons keren. Juristen beginnen dus in feite slecht voorbereid aan het proces van empirische waarheidsvinding.”

In het boek De ware toedracht analyseert de wetenschapsfilosoof, prof. Ton Derksen, de tekortkomingen en valkuilen van de alledaagse praktijk van waarheidsvinding. Hij doet dit aan de hand van voorbeelden ontleend aan het leven van alledag, aan de wetenschap en aan de strafrechtcontext. Hij laat zien hoe in vele rechtszaken onbegrip van die valkuilen waarheidsvinding tot een loterij heeft gemaakt.

Het boek bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het proces van waarheidsvinding in het strafrecht.

Over de auteur: Ton Derksen is emeritus-hoogleraar wetenschapsfilosofie. Hij publiceerde eerder het spraakmakende boek Lucia de B. dat de aanzet vormde tot een herziening van de zaak tegen deze Haagse verpleegster. Tevens publiceerde Derksen Het O.M. in de fout, over de systematische missers van het Openbaar Ministerie bij de vervolging van verdachten.

DE WARE TOEDRACHT

Ton Derksen

Paperback met flappen

272 pagina’s

Verkoopprijs: € 29,95

ISBN: 9789085713890

NUR: 730

een uitgave van VEEN MAGAZINES



De ware toedracht
De ware toedracht
Ton Derksen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen