Excessief bloedverlies na bevalling

Array

Radboud start onderzoek
In Nederland verliezen steeds meer vrouwen na de bevalling excessief bloed. Het UMC St Radboud doet onderzoek naar de oorzaak om uiteindelijk de kwaliteit van zorg te verbeteren. Baanbrekend, omdat met camera’s het handelen in de verloskamer wordt geregistreerd.

Verdubbeld
Excessief bloedverlies na de bevalling (één liter of meer), ofwel fluxus, komt behalve in de Derde Wereld ook steeds meer in westerse landen voor. In Nederland is het percentage de afgelopen vijf jaar bijna verdubbeld van 3,8 naar 7 procent. Het treft veertienduizend pas bevallen moeders per jaar. `Vrouwen kunnen hieraan overlijden’, zegt gynaecoloog Mallory Woiski. `Fluxus is in Nederland de meest voorkomende oorzaak van ziektes bij vrouwen na de bevalling, en staat op de vierde plaats als oorzaak van moedersterfte.’

Fluximstudie
Prangende vraag: wat is de oorzaak van deze stijging? `De toename is opmerkelijk, zeker omdat de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie een landelijke richtlijn heeft met aanbevelingen voor het handelen van professionals bij fluxus, gebaseerd op de meest recente literatuur. Daarnaast bestaat de cursus acute verloskunde voor alle gynaecologen’, aldus Woiski. IQ healthcare en de afdeling Verloskunde van het Radboud zijn daarom de Fluximstudie gestart om te kijken of de richtlijn en de instructies uit de cursus wel goed toegepast worden.

Baanbrekend
Het baanbrekende aan dit onderzoek is dat in zestien Nederlandse ziekenhuizen (zowel UMC’s als perifere ziekenhuizen) het handelen van het verloskundige team gefilmd wordt. `Het medisch dossier alleen levert onvoldoende informatie op om knelpunten te vinden’, zegt Woiski. `Door de cameraobservaties zie je precies of de voorgeschreven handelingen verricht worden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen