Drastische afname van het overlijdensrisico bij sepsis in het Albert Schweitzer ziekenhuis

Array

De kans om in het Albert Schweitzer ziekenhuis te overlijden aan ‘ernstige sepsis’ of ‘septische shock’ (bloedvergiftiging), is in de afgelopen twee jaar gehalveerd. Van de 66 opgenomen patienten met dit ziektebeeld in de eerste zeven maanden van dit jaar, overleden er 16. Dat is 24 procent. In heel 2009 was dit 35 procent (van 108 patienten). In 2008 was het nog 48 procent (van 52 patienten). Deze opzienbarende winst van mensenlevens is te danken aan de veel striktere procedures om sepsis op te sporen en om de aandoening met zo min mogelijk tijdverlies ‘agressief’ te behandelen met antibiotica.

Het Albert Schweitzer ziekenhuis scoort hiermee op dit moment aanzienlijk beter dan de internationale trend in de westerse wereld. 

Sepsis openbaart zich altijd bij patienten die al een bacteriele infectie hebben, bijvoorbeeld een longontsteking of urineweginfectie. Indien de patient onvoldoende afweer heeft, slaagt het lichaam er niet in om de infectie ‘af te schermen’ waardoor de bacterie zich kan verspreiden. Sepsis kan snel verergeren tot de gradatie ‘ernstige sepsis’, waarbij de bloeddruk sterk daalt en steeds meer organen uitvallen, resulterend in overlijden. Jaarlijks sterven in Nederland circa 3500 mensen aan sepsis. Het ziektebeeld kenmerkt zich onder meer door de enorme snelheid waarmee de toestand van de patient verslechtert: elk uur dat de infectie niet wordt behandeld, stijgt de overlijdenskans met zeven procent.

Voorlichtingscampagne
In 2008 hebben onder andere het ministerie van Volksgezondheid en de Orde van Medisch Specialisten sepsis aangewezen als één van tien landelijke veiligheidsthema’s in de zorg. Naar aanleiding hiervan hebben ziekenhuizen hun procedures aangescherpt, ook het Albert Schweitzer ziekenhuis. Een projectgroep is opgericht om het interne ‘sepsisbewustzijn’ te vergroten en protocollen te ontwikkelen. In het ziekenhuis is een voorlichtingscampagne gelanceerd om de verschijnselen van sepsis en de te ondernemen acties onder de aandacht te brengen bij artsen en verplegend personeel.

Herkennning
,,Tijdige herkenning is ons voornaamste wapen”, zegt verpleegkundige en lid van de werkgroep Arjan van Gent. ,,Bij iedere patient met een verdenking van een infectie, op de Spoedeisende Hulp en op de verpleegafdelingen, wordt voortaan een checklist doorlopen om sepsis op te sporen. Hartfrequentie, lichaamstemperatuur, ademhalingsfrequentie en de hoeveelheid afweercellen in het bloed zijn daarbij criteria. Bij iedere patient met sepsis moet binnen 30 minuten behandeling op gang komen met antibiotica en vocht, om te voorkomen dat sepsis zich kan ontwikkelen tot ernstige sepsis. Wanneer al ernstige sepsis wordt vastgesteld bij binnenkomst in het ziekenhuis, wordt standaard onmiddellijk een Intensive Care-arts geconsulteerd en volgt veelal ook opname op de Intensive Care. Samenwerking en afstemming tussen ziekenhuisafdelingen en -disciplines is cruciaal bij de bestrijding van sepsis.”

Nog verder omlaag
Als gevolg van de forse daling van het aantal sepsisdoden in de afgelopen twee jaar, scoort het Albert Schweitzer ziekenhuis nu aanzienlijk beter dan het gemiddelde onder ziekenhuizen in de westerse wereld. Spoedeisende-Hulparts Erick Oskam van het Albert Schweitzer ziekenhuis: ,,Volgens de huidige internationale statistieken was de verwachting dat van onze 66 patienten met ernstige sepsis tot en met juli dit jaar, er 26 zouden overlijden. Het waren er 16. Met onze kwaliteitsimpuls van de afgelopen jaren kun je stellen dat we tien extra levens hebben gered. Dat is een enorme stimulans om nóg alerter en bewuster met sepsis om te gaan. We zitten al ruim aan de goede kant van de lijn, maar we zijn supergemotiveerd om het getal in dit ziekenhuis nog verder omlaag te krijgen.”

Bron: ASZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen