Tijd in visuele waarneming

Array

Tijd: het lijkt een eenvoudig begrip. Het is een enkele as waarop de wereld vanuit het verleden de toekomst in beweegt. De toekomst wordt het heden, en het heden wordt het verleden, geleidelijk maar onvermoeibaar. Wanneer we onze ogen openen, zien we de wereld, en lijkt het alsof wat we nu zien, ook daadwerkelijk nu aan het gebeuren is. Het kost echter tijd om sensorische informatie te verwerken. Tegen de tijd dat het brein de binnenkomende visuele signalen heeft verwerkt zodat we er bewust van worden, zijn deze verouderd.

Wat we nu zien, is in feite al gebeurd: wanneer we onze ogen openen, kijken we niet het heden, maar het verleden in. Bovendien verschillen visuele kenmerken in hoeveel tijd het brein nodig heeft om ze te verwerken, en worden verschillende kenmerken op verschillende plekken in het brein verwerkt. Desondanks weet het brein een coherent visueel geheel te creeren, die wij ervaren als het heden. Het feit dat visuele verwerking op deze manier over zowel de tijd als de ruimte verspreid wordt, vormt voor het brein een uitdagend computationeel probleem. Hoe houdt het brein immers bij welke kenmerken bij elkaar horen?

In zijn proefschrift presenteert Hinze Hogendoorn een aantal experimentele bevindingen, op basis waarvan hij beargumenteert dat het brein dit probleem oplost door in elke fase van visuele waarneming een expliciete representatie van tijd bij te houden. Dit temporele signaal wordt heel vroeg gevormd, en in daaropvolgende verwerkingsfases steeds doorgegeven samen met de visuele informatie zelf. Zodra een bepaalde visuele eigenschap dan bepaald is, kan deze op basis van de dit temporele signaal op de juiste plek op de interne tijdlijn worden geplaatst. Op deze manier kunnen signalen die asynchroon worden verwerkt weer worden uitgelijnd, en kan daarmee de vloeiende, coherente stroom van visueel bewustzijn die wij in het dagelijks leven ervaren, worden bewerkstelligd.

28-09-2010, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Hinze Hogendoorn, Sociale Wetenschappen
Proefschrift: Time inSight: the matter of time in visual perception
Promotor 1: Prof. dr. F.A.J. Verstraten
Copromotor 1: Dr. T.A. Carlson

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen