Nefarma levert input voor ronde tafel innovatiebeleid

Array

Op 15 september organiseert de Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken een ronde-tafelbijeenkomst over het Nederlandse innovatiebeleid. Nefarma heeft de woordvoerders van de politieke fracties een brief gestuurd om nogmaals aandacht te vragen voor de betekenis van de (bio)farmaceutische bedrijven voor de ontwikkeling van de Nederlandse kenniseconomie.In de brief onderstreept Nefarma dat geen enkele andere sector wereldwijd zoveel geld besteedt aan onderzoek en ontwikkeling als de biofarmaceutische bedrijfstak. “Mocht de eerder aangekondigde sluiting van de R&D-faciliteiten van MSD in Oss doorgang vinden, dan heeft dat grote negatieve gevolgen voor onze kenniseconomie en werkgelegenheid. Inspanningen gericht op het behoud van hooggekwalificeerde arbeidsplaatsen en de aantrekkelijkheid van Nederland voor jong talent zijn een belangrijk signaal”, stelt Nefarma in de brief.

Het beeld mag echter niet ontstaan, vindt Nefarma, dat een eventuele sluiting betekent dat het (bio)farmaceutisch onderzoek geen plaats meer heeft in Nederland. Nederland kent vele succesvolle mkb-bedrijven die omvangrijke samenwerkingsverbanden aangaan met de grote farmaceutische bedrijven. Zo waren Nederlandse bedrijven in de afgelopen twee jaar bij vijf van de tien grootste deals binnen Europa betrokken. Hiermee is een totaalbedrag van 2,3 miljard euro gemoeid. Daarnaast is ook de kwaliteit van het klinisch onderzoek van wereldniveau en heeft ons land met het Topinstituut Pharma een modern en succesvol platform voor open innovatie met veel samenwerkingsverbanden tussen de grote farmaceutische bedrijven, kleinere (bio)farmaceutische bedrijven en academische instellingen.

Om onderwijs en de wetenschap in ons land tot de mondiale top vijf te laten behoren, zoals de Tweede Kamer volgens een in september 2009 aangenomen motie ambieert, is een veel bredere focus nodig. “Verbetering van het innovatieklimaat heeft immers ook andere dimensies. Bedrijven investeren vooral in landen waar ruimte is om innovatieve producten op de markt te brengen. Deze kant van de discussie wordt vaak vergeten. Daarnaast is een consistent overheidsbeleid over een langere termijn noodzakelijk, zeker in sectoren als de (bio)farmacie, met zeer lange ontwikkeltijden en hoge kosten.”

Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen