Huisarts beïnvloedt leefstijl, patiënt is eindverantwoordelijk

Array

Gisteren publiceerde de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) het advies ‘Perspectief op gezondheid 20/20’. Hierin beschrijft de RVZ twintig aanbevelingen voor de weg naar een gezonde zorgsector. Met name leefstijlbeïnvloeding levert volgens de RVZ op korte termijn gezondheidswinst op, met directe kostenvoordelen in de zorg. De LHV bevestigt de belangrijke rol van huisartsen in het beïnvloeden van de leefstijl. De patient blijft daarin wel zélf de belangrijkste succesfactor.

Huisartsen nemen hun verantwoordelijkheid door een ongezonde leefstijl met de patient te bespreken en een passend aanbod te doen in de begeleiding naar een gezonde leefstijl. Of een patient er uiteindelijk in slaagt om zijn leefstijl te veranderen, is de verantwoordelijkheid van de patient. Hiermee weerlegt de LHV het advies van de RVZ dat zorgverleners niet langer uitsluitend moet worden beloond op het aantal verrichtingen, maar ook op basis van bereikte resultaten: gezondheidswinst en participatie.

PreventieConsult
Het bevorderen van een gezonde leefstijl door de huisarts gebeurt in de nabije toekomst ook door middel van het PreventieConsult CardioMetabool Risico (CMR). Het doel hiervan is om bij mensen tussen 45 en 70 jaar het risico op hart- en vaatziekten, diabetes of nierschade in kaart te brengen. Dat gebeurt alleen bij degenen bij wie dat risico nog niet bekend is en die dus tot op heden buiten de boot vielen. Mensen kunnen straks via een vragenlijst op internet of op papier nagaan of ze een verhoogd risico op genoemde aandoeningen hebben.

Bron: LHV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen