De sociale vormgeving van depressie

Array

Een milde chronische depressie valt moeilijk objectief vast te stellen. Hiervoor is altijd het verhaal nodig van de patienten zelf. Maar zij vertellen daar per situatie verschillend over. Het promotieonderzoek van Jette Westerbeek laat zien dat mensen zich ook bij de psychotherapeut laten leiden door veranderende en door hun hooguit te vermoeden opvattingen over wat in die situatie mogelijk en gewenst is.

Tussen de jaren 50 van de vorige eeuw en het jaar 2000 blijken vrouwen sterk veranderd te zijn in de manier waarop zij dergelijke klachten aan een psychotherapeut presenteren. Van een door schaamte en zelfbeschuldiging doortrokken klachtpresentatie veranderde dit in een zelfbewuste vraag naar hulp bij hun problemen. Mannen veranderen hierin veel minder: zij blijven behoedzamer en terughoudender.

Voor haar onderzoek onderzocht Westerbeek 118 patientendossiers uit het archief van het Nederlands Pychoanalytisch Instituut. Deze dossiers bestreken de periode van 1954 tot 2000 en waren afkomstig van een homogene groep clienten: hoog opgeleid, verbaal begaafd en mild depressief. Om vast te stellen of iemand aan deze vorm van depressie lijdt moet dus niet alleen naar de individuele ervaring worden gekeken, maar ook naar de situatie waarin en aan wie dit wordt verteld.

12-10-2010, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Jette Westerbeek van Eerten, Sociale Wetenschappen
Proefschrift: Social constructs of depression: between bad tidings and praiseworthy ailment
Promotor 1: Prof. dr. C.D.A. Brinkgreve
Copromotor 1: Dr. L. Meeuwesen
Copromotor 2: Dr. W.J. Gomperts

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen