ESBl maakt eerste dodelijke slachtoffer in Nederland
ArrayVoor het eerst is iemand overleden door een resistente bacterie die ook vaak voorkomt in kippenvlees, een ESBL-bacterie. Onderzoekers gaan ervan uit dat de patient de besmetting heeft opgelopen door het eten van kip.Uit het onderzoek dat vandaag op een congres in Leiden gepresenteerd werd, blijkt dat het aantal ziekenhuispatienten met resistente ESBL-bacterien in minder dan twee jaar met de helft is toegenomen. Buiten het ziekenhuis, in huisartsenpraktijken bijvoorbeeld, is het aantal patienten met ESBL-bacterien zelfs verdrievoudigd. Dat meldt de NOS. Het is niet zeker of de infectie ook echt veroorzaakt is door het eten van kip, maar onderzoekers gaan er wel vanuit.
De ‘kipbacterie’ is resistent geworden, omdat boeren hun kippen preventief antibiotica geven. Van alle kip in de Nederlandse winkels is 94% besmet met ESBL’s.
Experts wijzen erop dat kip veilig gegeten kan worden als het vlees voldoende verhit is.
Die antibiotica worden in ziekenhuizen gebruikt bij ernstige infecties en bij patienten die niet meer reageren op de gewone antibiotica die huisartsen voorschrijven. Infecties bij de vaak al zwakke patienten zijn moeilijk te behandelen en soms zelfs onbehandelbaar. De patient die nu is overleden, stierf aan een urineweginfectie.
ESBL (Extended Spectrum Beta-lactamase) is een verzamelnaam voor enzymen die door bacterien worden aangemaakt als bescherming tegen antibiotica. Dankzij die ESBL’s zijn de bacterien resistent tegen antibiotica van de derde generatie.