ESBl maakt eerste dodelijke slachtoffer in Nederland

Array

Voor het eerst is iemand overleden door een resistente bacterie die ook vaak voorkomt in kippenvlees, een ESBL-bacterie. Onderzoekers gaan ervan uit dat de patient de besmetting heeft opgelopen door het eten van kip.Uit het onderzoek dat vandaag op een congres in Leiden gepresenteerd werd, blijkt dat het aantal ziekenhuispatienten met resistente ESBL-bacterien in minder dan twee jaar met de helft is toegenomen. Buiten het ziekenhuis, in huisartsenpraktijken bijvoorbeeld, is het aantal patienten met ESBL-bacterien zelfs verdrievoudigd. Dat meldt de NOS. Het is niet zeker of de infectie ook echt veroorzaakt is door het eten van kip, maar onderzoekers gaan er wel vanuit.

De ‘kipbacterie’ is resistent geworden, omdat boeren hun kippen preventief antibiotica geven. Van alle kip in de Nederlandse winkels is 94% besmet met ESBL’s.

Experts wijzen erop dat kip veilig gegeten kan worden als het vlees voldoende verhit is.

Die antibiotica worden in ziekenhuizen gebruikt bij ernstige infecties en bij patienten die niet meer reageren op de gewone antibiotica die huisartsen voorschrijven. Infecties bij de vaak al zwakke patienten zijn moeilijk te behandelen en soms zelfs onbehandelbaar. De patient die nu is overleden, stierf aan een urineweginfectie.

ESBL (Extended Spectrum Beta-lactamase) is een verzamelnaam voor enzymen die door bacterien worden aangemaakt als bescherming tegen antibiotica. Dankzij die ESBL’s zijn de bacterien resistent tegen antibiotica van de derde generatie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen