Bestraling uitstellen: overlevingskans lijkt toe te nemen

Array

De overlevingskans van vrouwen met borstkanker die een borstsparende operatie hebben ondergaan lijkt toe te nemen als langer wordt gewacht met bestraling. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeker Jobsen, radiotherapeut bij het Medisch Spectrum Twente in Enschede. Vrouwen met borstkanker wordt veelal aangeraden binnen zes weken na de operatie te beginnen met bestraling. Onderzoek Jobsen concludeert dat een wetenschappelijke onderbouwing hiervoor onderbreekt.
Jobsen onderzocht de overlevingskans van borstkankerpatienten die langer dan zes weken na de operatie starten met de bestraling. Uit het onderzoek blijkt dat de kans op de terugkeer van de ziekte in de borst niet toeneemt.

Ook keek Jobsen in zijn promotieonderzoek naar het verband tussen een positieve familiegeschiedenis, waarbij meer familieleden te maken hebben gehad met borstkanker, en de kans op terugkeer van de ziekte. Op dit moment raden chirurgen een borstsparende behandeling af bij met name jonge patienten met een positieve familiegeschiedenis. Uit het onderzoek van Jobsen blijkt echter dat er geen sprake is van een verhoogd risico op de terugkeer van de ziekte.

Jobsen maakte voor het onderzoek gebruik van een database met 3.900 patienten, die bijna allemaal een borstsparende behandeling hebben ondergaan. Het onderzoek startte hij zelf in 1983, toen de eerste borstsparende behandelingen in de regio Twente-Achterhoek begonnen.
De onderzoeker roept niet op bestaande behandelingsrichtlijnen te wijzigen. Eerst moeten andere onderzoeken zijn resultaten bevestigen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen