Achmea: Normen oncologische zorg versneld vaststellen

Array

De kwaliteit van oncologische operaties in Nederland is van een hoog niveau. Toch is er nog ruimte voor verbetering. De zorgverzekeraars van Achmea, waaronder Zilveren Kruis Achmea en Agis, vinden daarom dat in het belang van de klant kritisch gekeken moet worden naar de kwaliteit van risicovolle behandelingen bij kanker, ook bij borstkanker.

Essentieel hierbij is dat de uitkomsten van zorg, de zogenaamde behandelresultaten, worden meegenomen, naast volumenormen. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg kijkt bij haar toezicht op de zorg waar mogelijk naar resultaten van behandelingen en het voldoen aan de voorwaarden voor het leveren van verantwoorde zorg.
De zorgverzekeraars van Achmea zijn in gesprek met de beroepsgroep om hen te bewegen transparante, betrouwbare en gedragen normen vast te stellen voor de kwaliteit van borstkankeroperaties. “Vanuit patientperspectief is het noodzakelijk dat deze normen er komen. We rekenen erop dat de normen in januari bekend worden zodat deze direct in ons inkoopbeleid kunnen worden meegenomen. Indien deze normen uitblijven, overwegen we zelf normen te benoemen waarmee in ons inkoopbeleid kwalitatief goede en minder goede aanbieders van borstkankerzorg worden onderscheiden,” aldus Roelof Konterman, voorzitter divisie Zorg van Achmea.
“Verder vinden wij het belangrijk dat ziekenhuizen en maatschappen de kwaliteit van borstkankerbehandelingen verhogen door intensiever samen te werken en kennis en vaardigheden te delen.”
Uitkomstregistratie
Naast het aantal behandelingen dat een specialist uitvoert, kijkt Achmea dus ook naar de behandelresultaten. Chirurgen die vorig jaar met succes een registratie van uitkomsten bij de behandeling van darmkanker hebben opgezet, werken op dit moment aan een vergelijkbare registratie voor borstkanker. Naar verwachting is deze volgend jaar gereed. Zilveren Kruis Achmea financiert de benchmark.
“Wij begrijpen dat mensen met (verdenking op) borstkanker op dit moment onzeker zijn over de ziekenhuizen waar ze terecht kunnen. Wij willen graag helpen met het maken van keuzes en via onze afdeling zorgbemiddeling helpen bij het doorverwijzen naar ziekenhuizen.”
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen