Bedrijfsarts vijftienmaal veelbelovend in eerstelijn

Array

In de gemeenten Almere, Amsterdam Osdorp, Amsterdam Zuid-Oost, Breda, Deurne, Haaksbergen, Haarlem, Hardenberg, Helmond, Landgraaf, Malden, Noordwijk, Ruurlo, Tilburg en Veldhoven hebben in de afgelopen twee jaar bedrijfsartsen uitstekend gewerkt in de eerstelijn. Het lukte hen ten eerste om ziekteverzuim te voorkomen na een tijdige verwijzing door de huisarts en na raadpleging van het huisartsendossier dat zij konden inzien.

Ten tweede kwamen patienten uit zichzelf eerder met een arbeidsgerelateerde aandoening, omdat zij in de eerstelijns-bedrijfsarts meer vertrouwen hadden. Ten derde werkten huisarts en bedrijfsarts goed samen bij het doorverwijzen naar de tweedelijn: beide zijn namelijk , ieder met een eigen wet, poortwachter. Ten vierde bereikt een bedrijfsarts andere werkenden dan die binnen een bedrijf zoals klein-zelfstandigen, ZZP-ers, vrijwilligers en mantelzorgers. Ongeveer de helft van de Nederlandse werknemers kan niet terecht bij een arbodienst met werkgerelateerde klachten.

Al deze informatie staat vermeld in het voortreffelijke onderzoeksrapport Sterk naar werk- Ziek en mondig in de eerste lijn. Verslag van een zorgvernieuwingsproject. Radboud onderzoekers Wouter van Suylekom, Nathalie Donders en Joost van der Gulden zijn de auteurs van het verslag. Zij werkten daarbij samen met de Nederlandse Vereniging voor Arbeidsgeneeskunde (NVAB), de adviesgroep Welder (voorheen Breed Platform Verzekerden & Werk), de Adviesraad Sterk naar Werk en natuurlijk met bedrijfs- en huisartsen in de vijftien genoemde gemeenten.

De Stichting Instituut GAK heeft het onderzoek betaald. Het onderzoeksverslag werd openbaar tijdens een bijeenkomst op de Dag van de Arbeid en Gezondheid op 1 oktober. De bijeenkomst vond plaats in de Domus Medicus van de KNMG te Utrecht. Prof.dr. Guus Schrijvers trad er op als referent en plaatste kanttekeningen bij het onderzoeksverslag. Deze betroffen (in telegramstijl):

1. Dit is methodologisch uitstekend onderzoek
2. De bedrijfsarts blijkt goed te kunnen werken in de eerstelijn
3. Of de bedrijfsarts in de eerstelijn ook helpt om gezondheidsklachten te genezen, de kwaliteit van leven van werkenden te verhogen, het arbeidsplezier van professionals te vergroten, het ziekteverzuim van werkenden terug te dringen en de kosten van zorg te verlagen is nu bewezen met kwalitatief onderzoek.
4. Voor beleidswijziging en systeeminnovaties is dergelijk onderzoek onvoldoende. Het is nu tijd voor een grote multicentered studie met controlegroepen.
5. Zo’n studie komt alleen van de grond indien grote arbodiensten als Arboned, Arbo-Unie en Achmea Vitale daaraan financieel bijdragen.

Als zij dat doen, komen de Ministeries van VWS en van Sociale Zaken alsmede andere fondsen ook over de brug.  De genoemde Weldergroep heeft een toolbox ontwikkeld waarmee andere huisartsen en bedrijfsartsen aan de slag kunnen die ook willen gaan samenwerken in de eerstelijn. Surf hiervoor naar www.vraagweldertoolbox.nl Voor het genoemde onderzoeksrapport stuur je vooralsnog een mail naar de genoemde NVAB op [email protected]

.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen