Els Borst: Kinderoncologisch keuze is geen achterkamertjespolitiek

Array

Vorige week berichtte prof.dr. Guus Schrijvers (klik hier voor de tekst daarvan ) over het voorstel om het Antony van Leeuwenhoek (AvL) voor te dragen als het enige Nederlandse centrum voor kinderoncologie. De kinderoncologen en de Federatie van Universitair Medische Centra  zijn hierover in conflict. Op Radio 1 discussieerden PvdA Kamerlid Eelke van der Veen en Schrijvers hierover.  Dat gebeurde naar aanleiding van artikelen hierover in medisch Contact. Schrijvers  merkte tijdens de uitzending op dat hij in de artikelen de criteria miste op basis waarvan het AvL is gekozen.

Oud-Minister Els Borst was voorzitter van de selectiecommissie. Zij luisterde naar Radio 1 en leest ook de wekelijkse Nieuwsbrief van het Julius Centrum. Met haar instemming publiceert Schrijvers onderstaande reactie: “Beste Guus en Eelke, Ik hoorde jullie in het radioprogramma Argos. Wat mij stoorde was jullie veronderstelling dat ik “achterkamertjespolitiek” heb bedreven, omdat er geen open aanbesteding zou zijn geweest voor de locatie van het NKOC. Ik help jullie graag uit de droom.

Natuurlijk heeft het bestuur van het NKOC initiatief wél een open “call voor bids” gedaan onder Nederlandse ziekenhuizen. Aan een andere procedure zou ik niet hebben meegewerkt. Er kwamen diverse biedingen binnen, waaronder helaas geen enkele van een UMC. De reden daarvan was dat de NFU het niet eens is met het plan voor één centrum. De selectie adviescommissie, waarin vier medische hoogleraren ( waarvan twee oncologie in Nederland en één kinderoncologie in de VS) en ikzelf zitting hadden, hebben de bids bestudeerd en de bieders ontvangen. Unaniem heeft de commissie vervolgens het NKOC bestuur geadviseerd, verder te onderhandelen met AvL/NKI . Het bestuur heeft dat advies overgenomen. Dat de namen van de andere geïnteresseerde ziekenhuizen niet openbaar zijn gemaakt lijkt mij logisch en zorgvuldig en is in overeenstemming met hun eigen wens.”

Hieronder volgen nog drie andere reacties op het berichtover dit onderwerp.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen