Meer geboorteproblemen door slaaptekort moeder

Array

Zwangere vrouwen die minder dan vijf uur per nacht slapen, lopen meer kans op problemen bij de geboorte. Het vertienvoudigt de kans op zwangerschapsvergiftiging. Dat blijkt uit recent onderzoek.

De onderzoekers lieten 1.272 gezonde vrouwen een vraaglijst invullen. De cijfers toonden aan dat slaaptekort tijdens de eerste 14 weken van de zwangerschap het risico op een zwangerschapsvergiftiging vertienvoudigt. Dit is een aandoening die tot een hoge bloeddruk leidt wat orgaanschade en de dood van de ongeboren baby kan veroorzaken.Slaap
Tijdens de slaap daalt de bloeddruk van een persoon gemiddeld met 10 tot 20 procent. Dit betekent dat degenen die minder slapen een hogere bloeddruk dan gemiddeld hebben gedurende de komende 24 uur. De wetenschappers geloven dat hoewel de verhoging van de bloeddruk relatief klein is, het de hartfuncties treft tijdens de zwangerschap.

Zwangerschapsvergiftiging
Zwangerschapsvergiftiging is een vaak voorkomende aandoening die tien procent van de zwangere vrouwen treft. Het zorgt jaarlijks tot de dood van 1.000 baby’s en is gevaarlijker wanneer dit vroeg in de zwangerschap voorkomt. Als dit niet behandeld wordt, kan de toestand verergeren en loopt de moeder kans op een fatale hersenbloeding.

Hoeveelheid slaap
Daarnaast toonde het onderzoek aan dat zowel vrouwen die te veel of niet genoeg slapen een lichtjes hogere bloeddruk hebben in de latere zwangerschap. Het is aangeraden om gemiddeld 7 à 8 uur te rusten per nacht, bij zwangere vrouwen mag dat best meer zijn, om er zeker van te zijn dat ze niet vermoeid raken en zo gezondheidsproblemen ontwikkelen. De wetenschappers weten niet waarom slapen ook voor een hogere bloeddruk zorgt, ze vermoeden dat dit komt door andere aandoeningen als depressies en ademhalingsproblemen tijdens de slaap.

Bron: Het Laatste Nieuws

Auteur: Redactie KraamSupportonline

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen