Voetballers rolmodel voor verslaafden

Array

Dries Mertens voetbalt als spits bij FC Utrecht. Regelmatig ontmoeten hij en zijn teamgenoten een groep Utrechtse verslaafden. Zij leggen dan uit hoe zij leven: zonder alcohol, drugs en sigaretten, met veel beweging, gezonde voeding en regelmaat. Zij vertellen wat een winnaarsmentaliteit inhoudt en hoe men omgaat met verliezen. De voetballers hebben voor die groepsbijeenkomsten een korte training gehad in motiverende gespreksvoering en een introductie in de Assertive Community Treatment (ACT).

De bijeenkomsten vormen een onderdeel van een experimentele behandeling die bekend staat onder de naam FC Kicks United. Andere onderdelen vormen individuele gesprekken, urinecontroles en ook het bezoeken van FC Utrecht thuiswedstrijden als beloning bij abstinentie. Voetbalfan en psychiater Rob Stigter nam het initiatief tot FC Kicks United. Hij is lid van de Raad van Bestuur van het Utrechtse Centrum Maliebaan voor Verslavingspsychiatrie. Stigter benaderde FC Utrecht en zorgverzekeraar AGIS, die enthousiast hun steun toezegden.

Het project loopt inmiddels een jaar. Stigter verzocht ondergetekende om het project te evalueren. Leidinggevend Julius onderzoeker dr. Rob de Leeuw ontwierp een Randomized Clinical Trial (RCT) en observeerde op maandag 4 oktober een van de groepsbijeenkomsten die onder leiding staan van Maliebaan medewerkers. Wat opviel was het enthousiasme van spelers en verslaafden.  Die laatsten stimuleerden elkaar om hun verslaving te overwinnen. De voetballers (net als de verslaafden van autochtone én allochtone afkomst) fungeren echt als rolmodel.

Uitvoerend Julius onderzoeker Germaine Goveia studeert geneeskunde in vier jaar en volgt verslaafden in de experimentele groepen én in de controlegroepen op de voet. In de loop van 2011 komen de eerste resultaten uit. De primaire uitkomstmaat van de studie is de het percentage verslaafden dat na anderhalf jaar nog steeds abstinent is. Dat zou lager moeten liggen dan bij care-as-usual. Die uitslag is pas in 2013 beschikbaar. Wat we nu wel al weten: verslaafden, voetballers en hulpverleners zijn enthousiast bezig.

Guus Schrijvers
Noot redactie: Guus Schrijvers is Hoogleraar Public Health, in het bijzonder Structuur en Functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
E-mail: [email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen