Diakonessenhuis Utrecht start bouw nieuw Acuut Centrum

Array

Diakonessenhuis Utrecht start bouw nieuw Acuut Centrum; eerste algemene ziekenhuis met high tech spoedzorg voorzieningen
Met het slaan van de eerste paal ging op maandag 11 oktober 2010 de bouw van start van het nieuwe Acuut Centrum van het Diakonessenhuis, locatie Utrecht. Diverse acute zorgdisciplines vinden elkaar in dit high tech gebouw en brengen de zorg naar de patient in plaats van andersom. Het OK-complex, de intensive care, medium care, SpoedEisende Hulp, huisartsenpost en dienstapotheek werken hier samen om aan patienten uit de regio Utrecht de beste zorg dichtbij te garanderen.

Aansluitend aan de oplevering van het Acuut Centrum is de herinrichting van vrijgekomen ruimte in het ziekenhuis gepland. Daarmee krijgt de uitbereiding en upgrading van het stadsziekenhuis van Utrecht zijn beslag. Op 28 september jl. tekende het Diakonessenhuis met BAM de aannemingsovereenkomst en met Rabobank Utrechtse Heuvelrug en BNG de financieringsovereenkomst. Het Diakonessenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland dat gebruik maakt van de GO-Cure regeling. Met deze regeling, die wordt uitgevoerd door Agentschap NL, ondersteunt de overheid de banken bij het verstrekken van nieuwe leningen aan zorginstellingen voor financiering van bouw en verbouw. Het Diakonessenhuis startte de bouw feestelijk met alle betrokken partners. Burgemeester Wolfsen en de Raad van Bestuur sloegen samen met vertegenwoordigers van de Huisartsenpost, de Clientenraad en de Medische Staf de eerste paal.

Na jaren van voorbereiding zijn de bouwplannen door intensieve samenwerking met diverse (zorg)partners tot stand gekomen. Rob Florijn, voorzitter Raad van Bestuur: ‘De sleutel tot het succes bij de totstandkoming van dit Acuut Centrum is samenwerking. Samenwerking tussen mensen voor en achter de schermen, met partners binnen en buiten het ziekenhuis. Ons Acuut Centrum, dat in januari 2013 zijn deuren opent, gaat behoren tot een van de meest innovatieve in Nederland. Dit leidt tot de optimalisatie van de spoedzorg in Utrecht en dat verdienen onze patienten.’

‘Wij kijken altijd naar waar de samenleving behoefte aan heeft en proberen vooral ook lokaal ons steentje bij te dragen. Ook in de zorg. Het Diakonessenhuis staat goed bekend in de regio en heeft ook financieel de zaken goed op orde. Alle reden om met financieringspartners als BNG en AgentschapNL te kijken naar hoe de upgrade van de zorg ondanks de economische crisis toch doorgang kan vinden’, aldus Henk Vermeulen, directievoorzitter van Rabobank Utrechtse Heuvelrug.

Roland Starmans, manager MKB Netwerken en Financiering van Agentschap NL: ‘Het Diakonessenhuis is het eerste ziekenhuis dat gebruik maakt van de GO-Cure regeling en is hiermee naar ik hoop een voorbeeld voor andere ziekenhuizen. Ziekenhuizen zijn complexe organisaties en in nagenoeg alle branches leidt de kredietcrisis tot problemen met de financiering. Het Diakonessenhuis heeft de bouw van haar nieuwe acuut centrum kunnen realiseren dankzij goede financiele prestaties, optimale samenwerking met diverse partners en de ondersteuning van onze GO-Cure regeling. Dat is een felicitatie waard. Voor de regeling komen alleen instellingen in aanmerking die in de kern gezond zijn en een goed toekomstperspectief hebben.’

Over het Acuut Centrum
Midden in de stad verrijst in twee jaar tijd een gebouw dat aan de meest moderne inzichten op het gebied van medische zorg voldoet. Tot nu toe was dit alleen mogelijk in enkele universitaire centra in de wereld. Het acuut centrum omvat 13.000 vierkante meter en krijgt vijf bouwlagen: vier voor het zorgproces en een verdieping met techniek. De intensive care op bouwlaag 1 krijgt zestien high tech, intensive en medium care bedden. Dit zijn eenpersoonskamers, waarvan er vijf gesluisd zijn om indien nodig te gebruiken als isolatiekamer. Op bouwlaag 2 is de spoedzorg gevestigd met een balie waar de eerste hulp patient zich kan melden voor de triage ofwel de beoordeling van klachten. Hier zijn veertien behandelkamers, waarvan een specifiek voor kinderen en twee traumakamers. De huisartsenpost maakt gebruik van dezelfde triagebalie en heeft nog eens acht behandelkamers. Er is ook een (dienst)apotheek. Bouwlaag 3 bevat een verpleegafdeling voor operatiepatienten en telt 69 bedden. Tevens is er in een aparte vleugel een kennis/congres/vergadercentrum gevestigd. Het Operatiecomplex bevindt zich op bouwlaag 4 met negen zeer moderne operatiekamers met de mogelijkheid tot uitbreiding naar een tiende operatiekamer.

Over de Go Cure regeling
De regeling Garantie Ondernemingsfinanciering Curatieve Zorg (Go Cure) biedt aan banken een garantie van vijftig procent voor nieuwe bankleningen van minimaal € 1,5 miljoen en maximaal € 50 miljoen. De risico’s voor de banken nemen hierdoor af, waardoor zorginstellingen meer kans van slagen hebben bij het aantrekken van nieuwe bankleningen voor bouw. De regeling is op 24 oktober 2009 van kracht geworden, voorlopig voor een jaar. Deze regeling wordt in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport door NL Innovatie, onderdeel van AgentschapNL, ten uitvoer gebracht.
Meer informatie: www.agentschapnl.nl/gocure.

Over het Diakonessenhuis Utrecht, Zeist en Doorn
Het Diakonessenhuis is een vooruitstrevend ziekenhuis waar medewerkers zich iedere dag inzetten om patienten de beste zorg dichtbij leveren. Dat wil zeggen dat kwalitatief hoogwaardige medische en verpleegkundige zorg en zorgzaamheid voorop staan. Het ziekenhuis ontvangt hiervoor regelmatig erkenningen van onafhankelijke instanties. Locatie Utrecht is een stadsziekenhuis en herbergt onder meer een van de meest uitgebreide bevallingscentra van Nederland. Locatie Zeist, recent vernieuwd, is een vitaal streekziekenhuis met bovenregionale behandelcentra en speciale zorg voor ouderen en chronisch zieken. In Doorn staat een goed toegankelijke buitenpolikliniek waar vrijwel alle specialismen spreekuur houden. Het oudste Diakonessenhuis van Nederland (165 jaar) beschikt op dit moment over in totaal over 627 erkende bedden, 2.800 medewerkers en ruim 170 medisch specialisten. Jaarlijks bezoeken ruim 400.000 mensen de poliklinieken, worden er ruim 25.000 patienten opgenomen en vinden er bijna 30.000 daghandelingen plaats. Daarnaast verzorgt het ziekenhuis opleidingen en verricht men onderzoek, veelal in samenwerking met andere ziekenhuizen. In het najaar van 2009 is het grotendeels vernieuwde ziekenhuis in Zeist geopend en in oktober 2010 start het ziekenhuis met de bouw van een nieuw Acuut Centrum in Utrecht.
Meer informatie over het Diakonessenhuis: www.diakonessenhuis.nl.

Bron: Koninklijke BAM Groep nv

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen