Spin off voor onderzoek weesziekten

Array

Samenwerking UMC St Radboud en Khondrion
Het UMC St Radboud gaat vervolgonderzoek naar weesziekten faciliteren via een spin off bv Khondrion. Doel is de ontwikkeling van therapieen te versnellen voor tot nu toe onbehandelbare mitochondriele weesziekten, ofwel zeldzame energiestofwisselingsziekten. De samenwerking is onlangs bekrachtigd door middel van een overeenkomst tussen het Radboud en Khondrion-oprichter, prof.dr. Jan Smeitink.

Weesziekten zijn ziekten die gemiddeld voorkomen bij één op de 10.000 personen. Voor deze zeldzame ziekten zijn maar weinig tot geen behandelingen of geneesmiddelen ontwikkeld. Het Radboud heeft een internationaal toonaangevend centrum voor mitochondriele weesziekten. Hier wordt klinische zorg en onderzoek naar nieuwe therapieen verricht bij patienten met een energiestofwisselingsziekte.

Unieke cellijnen
Prof. Jan Smeitink, hoogleraar mitochondriele geneeskunde bij het UMC St Radboud en internationaal expert op het gebied van mitochondrieel onderzoek: “Khondrion wil een belangrijke bijdrage leveren aan het vinden van een effectief geneesmiddel voor de behandeling van aangeboren mitochondriele stofwisselingsziekten, waarvoor tot op heden geen behandeling bestaat. Daarvoor heeft Khondrion unieke ziekte gerelateerde cellijnen en read-outs ontwikkeld waarmee de werking van nieuwe geneesmiddelen op de energiehuishouding kan worden gemeten. Met behulp van deze cellijnen willen we toekomstige geneesmiddelen ontwikkelen voor deze ernstige aangeboren stofwisselingsziekten in samenwerking met de farmaceutische en voedingsindustrie”.

Bedrijvigheid creeren
Een zelfstandige BV kan met het bedrijfsleven efficienter samenwerken dan een UMC alleen. De Khondrion BV past in het valorisatebeleid van het Radboud om gezonde spin-off-bedrijven te creeren die op de langere termijn een gezonde wetenschappelijke en financiele basis hebben. “Bedrijvigheid van kleinere zelfstandige BV’s rondom een kennisinstelling als het Radboud stimuleren niet alleen de creativiteit, effectiviteit en innovatie van onderzoek maar ook het ondernemerschap”, zegt Hendrik-Jan Vos, directeur Valorisatie van het UMC. “Khondrion krijgt toegang tot onze kennis en laboratoriumfaciliteiten, in ruil waarvoor het Radboud een aandeel neemt in Khondrion”.

Recente artikelen