Zorgverzekeraar CZ publiceert scorelijst borstkankerzorg om middernacht

Array

Zorgverzekeraar CZ is blij dat ze patienten kan informeren over borstkankerzorg. Meteen na middernacht op 15 oktober 2010 (00.01 uur) is het overzicht met prestaties van ziekenhuizen op het gebied van borstkankerzorg te vinden op www.cz.nl/beste-borstkankerzorg. Ook is op deze website meer informatie te vinden over de gehanteerde criteria. CZ had de lijst op 1 oktober jongstleden op haar website willen publiceren maar de Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) spande een kort geding aan tegen CZ om dat te voorkomen. De rechtbank in Breda heeft vervolgens op 7 oktober 2010 groen licht gegeven voor publicatie vanaf 15 oktober. CZ moest de ziekenhuizen eerst langer de gelegenheid geven om op de eigen scores te reageren.

Vier categorieen
De ziekenhuizen hebben van de extra tijd die zij kregen om op de scores te reageren in groten getale gebruik gemaakt om hun gegevens zo compleet mogelijk aan te leveren. Dat heeft voor een aantal ziekenhuizen ertoe geleid dat zij op 15 oktober 2010 in een andere categorie zijn ingedeeld. Volgens CZ zijn er nu 45 ziekenhuizen waar de borstkankerzorg beter kan, 35 doen het goed en negen ziekenhuizen scoren het best. Het aantal ziekenhuizen waarmee CZ vanaf 2011 geen zaken meer doet voor borstkankerzorg is vier. Volgens CZ gaat het daarbij om ziekenhuizen die te ver achterblijven bij de CZ-kwaliteitskaders voor goede borstkankerzorg. Het is niet zo dat in deze ziekenhuizen sprake is van onverantwoorde zorg; al deze ziekenhuizen bieden borstkankerzorg die voldoet aan de eisen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. CZ legt als inkoper van zorg de lat ten behoeve van haar verzekerden echter hoger. Met betrekking tot vergoeding van de kosten hanteert CZ een overgangsperiode. Patienten die al voor borstkanker onder behandeling zijn in een ziekenhuis waarbij CZ in 2011 geen borstkankerzorg inkoopt, hoeven zich geen zorgen te maken over de betaling.

Selectief inkoopbeleid
Zorgverzekeraar CZ zet haar selectief inkoopbeleid op basis van door CZ geformuleerde kwaliteitskaders voor Borstkankerzorg door. CZ-bestuursvoorzitter Wim van der Meeren: “Volgens de rechter staat het CZ vrij om criteria vast te stellen op grond waarvan wij ziekenhuizen al dan niet contracteren. Zorgverzekeraars hebben een verantwoordelijkheid voor het bevorderen van de kwaliteit van zorg en die rol neemt CZ serieus. Er zijn teveel ziekenhuizen die behandelingen blijven doen waarin ze niet goed zijn. Die zullen meer moeten specialiseren in behandelingen waarin ze wel goed zijn. De belangrijkste rol van een zorgverzekeraar is doelmatigheid en kwaliteit van zorg een impuls te geven. Wij zullen dan ook snel ook voor andere behandelingen de lat hoger gaan leggen. Steeds meer patienten- en consumentenorganisaties maar ook artsen en ziekenhuizen zien specialisatie als middel om tot betere kwaliteit te komen. Als inkoper van zorg is het onze rol druk op de ketel te zetten en zo te helpen om de zorg in beweging te krijgen en die kwaliteitsslag te maken.”

CZ kijkt naar medische kwaliteit en patientervaringen
Bij de beoordeling van de medische kwaliteit hanteert CZ onder meer een volumecriterium waarbij om ‘goed’ of ‘best’ te kunnen scoren een minimumaantal van 150 borstkankerbehandelingen wordt gesteld. Dit omdat uit Europese richtlijnen blijkt dat alleen bij deze aantallen het mogelijk is om op de verschillende onderdelen van deze zorg voldoende expertise en routine op te bouwen om excellente kwaliteit te leveren. Verder worden indicatoren als aantal operaties per chirurg, de aanwezigheid van een multidisciplinair team en begeleiding door een mammacareverpleegkundige, bejegening en informatievoorziening gebruikt voor het meten van de prestaties van ziekenhuizen. Deze indicatoren zijn niet door CZ zelf opgesteld en gemeten, maar afkomstig van Zichtbare Zorg en de Borstkankermonitor. Ook patientervaringen spelen een rol bij de beoordeling. Patientervaringen worden gemeten met behulp van de CQ-index. Het Nivel, het wetenschappelijk instituut voor onderzoek in de gezondheidszorg, heeft de CQI mammacare ontwikkeld. De methodiek van de CQ-index is wetenschappelijk gevalideerd. De inhoud van de vragenlijst is samengesteld in samenwerking met patientenorganisaties.
Ziekenhuizen worden na beoordeling ingedeeld in categorieen. Onderstaand een toelichting op de categorieen die wij definieren op basis van de kwaliteitskader van CZ. Deze kwaliteitskaders zijn opgebouwd uit nationale en internationale normen voor goede borstkankerzorg.

Categorie 1: voorkeursaanbieders die de ‘beste borstkankerzorg’ leveren
Categorie 2: ziekenhuizen die een ‘goed’ scoren op borstkankerzorg
Categorie 3: ziekenhuizen die ‘beter kunnen’ op het gebied van borstkankerzorg.
Categorie 4: ziekenhuizen die niet (meer) door CZ gecontracteerd worden voor borstkankerzorg.

Hier vindt u het overzicht van de ziekenhuizen per categorie.

CZ beoordeelt ziekenhuizen op basis van kwaliteitskaders per categorie. En is blij dat ze haar verzekerden nu mag adviseren waar ze de beste borstkankerzorg kunnen vinden.
Wilt u persoonlijk advies? Bel dan CZ Zorgadvies Borstkanker via (013) 594 91 10. CZ Zorgadvies Borstkanker is op werkdagen van 08.30 tot 17.30 uur bereikbaar. In verband met de publicatie van onderstaand overzicht is CZ Zorgadvies Borstkanker zaterdag 16 oktober ook telefonisch bereikbaar, van 09.30 uur tot 13.30 uur.

Indeling per provincie

Persoonlijk advies
CZ gaat met een team ervaren verpleegkundigen verzekerden de weg wijzen naar goede en de beste borstkankerzorg. De verpleegkundigen bij CZ Zorgadvies Borstkanker kunnen adviseren over de kwaliteitsverschillen en informeren over welke ziekenhuizen het het best of goed doen, welke volgens CZ nog beter kunnen en met welke ziekenhuizen CZ per 2011 voor borstkankerzorg geen zaken meer doet. Ook kunnen zij vragen beantwoorden met betrekking tot onder meer second opinions, borstprotheses, vergoedingen, wachtlijsten. De verzekerde krijgt één aanspreekpunt voor zijn uiteenlopende vragen. Het telefoonnummer van CZ Zorgadvies Borstkanker is  013- 594 91 10. De afgelopen weken hebben enkele honderden mensen al gebeld voor informatie en advies en ook de komende tijd wordt extra drukte verwacht nu de informatie over borstkankerzorg openbaar wordt. Vrijdag 15 oktober vanaf 8.30 uur is de advieslijn geopend.

Bron: CZ

Recente artikelen