Beperking terugval MS met twee middelen

Array

Op het European Committe for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ECTRIMS) zijn studies van twee middelen gepresenteerd die de terugvalfrequentie bij de relapsing-remitting vorm fors terugdringt. Eén middel is omstreden om veiligheidsredenen.

De ontwikkeling van teriflunomide (Sanofi-aventis) verkeert in de derde onderzoeksfase. Het middel is bij bijna 1100 volwassen patienten in twee verschillende doses en ten opzichte van placebo onderzocht. De hoogste dosis zorgt ten opzichte van placebo voor een 30 procent reductie van het aantal relapses, de laagste dosis beperkt de terugval met 24 procent. Ernstige bijwerkingen en het stopzetten van de behandeling verschilde niet tussen behandeling en placebo.

Zeer significant
Een middel van Roche en Biogen, ocrelizumab verkeert nog in de tweede onderzoeksfase en is bij een kleinere groep van 220 patienten met de relapsing-remitting MS-vorm getest. Hierbij waren de resultaten wel zeer significant beter dan placebo. Een dosis van 2000 mg zorgde voor 96 procent minder hersenlaesies op MRI en 600 mg voor 89 procent minder laesies na 24 weken behandeling. De terugvalfrequentie, geectrapoleerd naar aantal relapse op jaarbasis, verminderde met respectievelijk 73 en 80 procent. Volgens Ludwig Kappos, onderzoeksleider van de afdeling Neurology van het universiteitsziekenhuis van Basel zijn de resultaten wel ‘de meest opvallende ooit gezien in een fase II onderzoek’ bij relapsing-remitting MS.

Sterfgeval
Maar tegelijkertijd moest Roche tijdens het congres wel een sterfgeval melden in de onderzoeksgroep van deze trial. Eén patient overleed aan een inflammatoire aandoening. De fabrikant meldt dat er in de trial geen opportunistische infecties waren gezien en dat er geen causaal verband tussen ocrelizumab en het overlijden aan het systemisch inflammatoir respons syndroom (SIRS), dat een patient uit de hogedosisgroep trof. Ook meldde het onderzoek geen bijzondere extra ernstige bijwerkingen bij gebruik van ocrelizumab. Wel was er sprake van meer maar milde tot matige infusie-gerelateerde reacties in vergelijking met placebo.

Studiestop reuma
Onderzoek met ocrelizumab bij reumatoïde artritis is dit voorjaar stopgezet nadat de veiligheidsmonitoringcomissie vond dat het risico groter was dan het voordeel van het middel bij reumapatienten. Het middel leidde tot soms fatale ernstige infecties en opportunistische infecties die normaalgesproken niet bij gezonde mensen voorkomen. De verwachting was dat dit besluit ook impact zou hebben op studies bij andere indicaties.

Bron: MedNet
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen