Behandeling van psoriasis met biologicals

Array

Sinds 2005 worden op de afdeling Dermatologie van het UMC St Radboud alle psoriasispatienten gevolgd die behandeld worden met een nieuw soort geneesmiddelen (‘biologicals’) in de dagelijkse praktijk. Uit onderzoek van Rieke Driessen blijkt dat deze biologicals een effectieve en veilige behandeling zijn voor psoriasispatienten. Deze effectiviteitscijfers uit de dagelijkse praktijk zijn echter lager dan de cijfers uit gecontroleerde onderzoeken.

Tijdens de behandeling met biologicals stegen de directe kosten met ruim 7500 euro per patient per jaar ten opzichte van de periode eerder. De directe kosten zijn de kosten voor onder meer medicatie, diagnostiek en ziekenhuispersoneel. Voor een klein aantal patienten resulteerde de behandeling met biologicals echter in een afname van de directe kosten, aangezien langdurige ziekenhuisopnames konden worden voorkomen. Analyses van data van nationale vergoedingsaanvragen voor biologicals laten zien dat bijna 95 procent van alle vergoedingsaanvragen door de beoordelingscommissie is gehonoreerd.
Geneesmiddelenregistraties zoals deze dragen bij aan de beeldvorming over de effectiviteit en veiligheid van nieuwe geneesmiddelen in de dagelijkse praktijk, zowel op korte als lange termijn.
Biografie

Rieke Driessen (Nijmegen, 1982) studeerde geneeskunde in Nijmegen. Ze verrichtte bovenstaand promotieonderzoek op de afdeling Dermatologie, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Institute for Infection, Inflammation and Immunity (N4i) van het UMC St Radboud. Driessen is momenteel in opleiding tot dermatoloog, eveneens in het Radboud.

Datum:maandag 25 oktober 2010
Tijd: 13:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit: Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. R.J.B. Driessen
Promotors: De heer prof. dr. dr. P.C.M. van de Kerkhof
Copromotors: Mevrouw dr. E.M.G.J. de Jong
Titel promotie: Effects and side effects of biological treatment for severe psoriasis in daily practice

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen