Verbeteringen van een kankertherapie

Array

Een nieuwe kankertherapie remt het eiwit Eg5 en blokkeert daarmee de deling van kankercellen. In zijn proefschrift laat Marvin Tanenbaum zien dat Eg5 niet op zichzelf werkt, maar dat enkele andere eiwitten de functie van Eg5 versterken of juist tegenwerken. De effectiviteit van Eg5-remmers als anti-kankertherapie zal dus afhankelijk zijn van de functie van deze nieuw ontdekte eiwitten.

Op dit moment wordt een nieuw type medicijn getest wat het motoreiwit Eg5 remt, dat betrokken is bij het ‘skelet’ van cellen. Men dacht dat Eg5 een onvervangbare functie heeft tijdens celdeling en dat remming van Eg5 daarom celdeling volledig blokkeert zonder gezonde, niet delende cellen aan te tasten. Uit het onderzoek beschreven in dit proefschrift blijkt echter dat Eg5 niet alleen werkt, maar dat er verschillende andere motoreiwitten bestaan die de functie van Eg5 beïnvloeden. Dit onderzoek verschaft daarom nieuwe inzichten in de verbetering van anti-kankertherapie gebaseerd op de inhibitie van Eg5.

28-10-2010, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Marvin Tanenbaum, Geneeskunde
Proefschrift: Molecular control of bipolar spindle assembly
Promotor 1: Prof. dr. R.H. Medema

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen