Brede maatschappelijke steun dubbele nationaliteit staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner

Array

Iets meer dan de helft van de Nederlanders (51 procent) vindt dat staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner van Volksgezondheid haar Zweedse paspoort mag behouden. Vier op de tien Nederlanders menen echter dat ze afstand moet doen van haar Zweedse nationaliteit.

Dat bleek donderdag uit de politieke barometer van bureau Synovate. Vooral PVV-kiezers vinden dat de CDA-bewindsvrouw geen dubbel paspoort mag hebben. Voor twee derde van hen is dat echter geen reden om de gedoogsteun van de PVV aan het minderheidskabinet van VVD en CDA in te trekken. Een kwart van de PVV-kiezers vindt de kwestie wel voldoende reden om die steun in te trekken.

In het algemeen vindt 45 procent van de Nederlanders dat leden van het kabinet twee paspoorten mogen hebben, 43 procent is daarop tegen. Mensen hebben er vooral bezwaar tegen als kabinetsleden een Nederlands-Turkse of Nederlands-Marokkaanse nationaliteit hebben. Tegen een minister of staatssecretaris met een Nederlands-Zweedse nationaliteit bestaat het minste bezwaar.

PVV-leider Geert Wilders wil dat Veldhuijzen van Zanten afstand doet van haar Zweedse nationaliteit. Hij zal haar dat dinsdag in een motie vragen tijdens het debat over de regeringsverklaring. Premier Mark Rutte, het CDA en ook de meeste oppositiepartijen hebben gezegd geen problemen te hebben met het dubbele paspoort van de staatssecretaris.

ANP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen