Thuiszorg levert helft indicatie cliënt

Array

Thuiszorgorganisaties leveren gemiddeld 53 procent van wat clienten mogen krijgen. Dat blijkt uit de benchmark van brancheorganisatie ActiZ.

Thuiszorgclienten ontvangen gemiddeld 53 procent van de zorg waar zij recht op hebben. Het gaat om de volledige indicatie van uren maal weken. Uit de benchmark blijkt geen relatie tussen het ‘uitvulpercentage’ van de indicatie en de clienttevredenheid. “Het is belangrijker dat je kijkt wat nodig is, dan dat je het maximum levert. Er wordt altijd gezegd dat thuiszorgorganisaties bezig zijn met omzetmaximalisatie, maar dat klopt dus niet”, zei Aad Koster bij de presentatie. “Medewerkers weten dat zorg een schaars goed is.”

Afgebouwd
Dat thuiszorgorganisaties niet de volledige indicaties leveren, heeft verschillende oorzaken, legt een woordvoerder uit. Tegen het einde van de indicatie wordt de zorg vaak afgebouwd. Bij indicaties voor terminale thuiszorg overlijdt de patient meestal tijdens de looptijd. Ook komt het voor dat clienten tussentijds een poosje in het ziekenhuis verblijven. De thuiszorg krijgt alleen geld voor daadwerkelijk geleverde zorg.

Indicatiestelling
Volgens Robbert-Jan Poerstamper van PricewaterhouseCoopers, dat de benchmark heeft gemaakt, plaatst de uitkomst vraagtekens bij de indicatiestelling. “De indicatiestelling kost veel geld, terwijl je ziet dat mensen soms met 35 procent van de indicatie uitkomen. Je zou de professional de regelruimte terug kunnen geven en een loket kunnen maken voor burgers die een second opinion willen over hun hoeveelheid zorg.”

Buurtzorg Nederland
Buurtzorg Nederland staat erom bekend dat het 40 procent levert van de indicatie. Dat is niet de volledige indicatie, maar het aantal uren per week, zegt directeur Jos de Blok desgevraagd. “Als iemand een indicatie voor zes maanden heeft, zijn soms maar twee maanden nodig.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen