UT brengt kindersterfte in Oost-Nederland in kaart

Array

Het IGS, instituut van de Universiteit Twente, organiseert op donderdag 11 november 2010 een symposium over preventie van kindersterfte. De UT speelt met deze internationale bijeenkomst een belangrijke rol in de ontwikkeling van een nieuwe methodiek die voor het eerst toegepast wordt in Nederland, de “Child Death Review”. Met deze methode worden de oorzaken en omstandigheden rond het overlijden van elk kind in kaart gebracht, en wordt geanalyseerd of hieruit lessen kunnen worden getrokken voor preventie. UT onderzoeker en jeugdarts drs. Sandra Knoeff-Gijzen onderzoekt of deze in de USA en UK gebruikte methodiek ook in Nederland kan worden toegepast.

In 2009 stierven in Nederland 1.275 kinderen en jongeren van 0 tot en met 19 jaar. Om meer duidelijkheid te krijgen over doodsoorzaken is het wenselijk dat bij het overlijden van elk kind een systematisch en multidisciplinair onderzoek plaatsvindt naar de achtergronden van het overlijden. Door lessen hieruit te trekken, kunnen in de toekomst vergelijkbare overlijdensgevallen mogelijk worden voorkomen. Deze onderzoeksmethodiek staat bekend onder de naam Child Death Review (CDR). In een aantal landen, waaronder de USA en UK, worden hiervoor al sinds enige jaren multidisciplinaire teams ingezet. In Nederland wordt een dergelijke systematische aanpak al uitgevoerd als een kind overlijdt aan wiegendood.
Drs. Sandra Knoeff-Gijzen van de vakgroep HTSR onderzoekt in een haalbaarheidsstudie, die in januari 2010 is gestart, of deze onderzoeksmethodiek met CDR teams ook in Nederland kan worden toegepast. In de proefperiode vanaf 2011 zal de studie zich beperken tot sterfgevallen van kinderen jonger dan 2 jaar. Het onderzoek vindt alleen plaats met toestemming van de ouders. Op het symposium gaat Sandra Knoeff-Gijzen in op de eerste resultaten van de haalbaarheidsstudie in de regio Overijssel en de Achterhoek. Met de feedback die tijdens het symposium wordt verkregen, wordt de werkwijze aangepast aan de Nederlandse situatie en wet- en regelgeving. Dr. Peter Sidebotham, Associate Professor in Child Health aan de University of Warwick (UK), zal een presentatie geven over de aanpak en resultaten van het werken met CDR teams in Engeland.
Het symposium vindt plaats op donderdag 11 november vanaf 12.45 uur in gebouw Ravelijn, zaal RA 2501, op de Campus van de Universiteit Twente. Op het programma staan verschillende nationale en internationale sprekers over de CDR-methode. Voor meer informatie en aanmelding, klik hier.

Samenwerking

Het onderzoek is een Duits-Nederlands samenwerkingsproject. Dr. Mechtild Vennemann, arts-epidemioloog van de Universiteit van Münster, is projectleider. Dr. Magda Boere-Boonekamp, arts M&G en UHD bij de Universiteit Twente, en Dr. Monique L’Hoir, psycholoog en senior onderzoeker bij TNO Kwaliteit van Leven, zijn medeprojectleiders.

Financiering
Het onderzoek betreft een EUREGIO-Project. Het project “Plötzlicher Kindstod” wordt in het kader van het INTERREG IV A progamma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en door Ministerie van Jeugd en Gezin, Land NRW, Land Niedersachsen, Universiteit Twente, Universität Münster, TNO Kwaliteit van Leven, OWM Menzis Zorgverzekeraar, MKB Nederland, Stichting Kinderpostzegels Nederland, Kassenärzliche Vereinigung NRW en Lionsclub Hamaland. Het wordt begeleid door het programmamanagement bij de EUREGIO.

Bron: Universiteit Twente

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen