VUmc gebouwenloop brengt 7200 euro op voor onderzoek naar MS

Array

De zesde VUmc gebouwenloop was ook dit jaar weer een groot succes. Zo wie zo op sportief gebied: er deden 870 lopers mee. Maar ook voor het VUmc MS centrum. De lopers brachten 7200 euro bijeen voor onderzoek naar de oorzaak en behandeling van Multiple Sclerose (MS). Bovendien deden 54 deelnemers mee aan een de ontwikkeling van een eenvoudige meetmethode om zenuwverlies bij MS te kunnen meten. Directeur VUmc MS centrum Chris Polman, tevens loper van de 10 kilometer, is blij met deze prachtige bijdrage voor onderzoek naar vroegtijdige herkenning van MS.

De VUmc gebouwenloop werd dit jaar voor de zesde keer gehouden. Elk jaar neemt het deelnemer aantal toe. Dit jaar 870 lopers, waaronder 75 kinderen. Het parcours is uniek. Lopers rennen o.a. door het polikliniekgebouw, over zorgeenheden, de hortus botanicus, de parkeergarage, de medische faculteit en de loopbrug tussen poli- en kliniekgebouw. De lopers vinden het een leuke, maar zware loop. Een van hen vertelde: “Het draaien en wenden in de soms korte stukken gang, de verschillende trappen die je onderweg tegenkomt en de temperatuursverschillen maken het zwaar. Maar het is ontzettend leuk om hier te lopen en het is voor het MS centrum van VUmc.”

De loop wordt ieder jaar gehouden en telkens wordt een goed doel binnen VUmc aan de loop verbonden. Dit jaar kwam minimaal twee euro van het inschrijfgeld van iedere deelnemer ten goede aan het wetenschappelijk onderzoek van het VUmc MS Centrum Amsterdam. Veel lopers gaven meer, waardoor het totaal bedrag op 7200 euro kwam.
Bij MS treden ontstekingen op aan het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Dit kan tot ernstige invaliditeit leiden. Elke dag komt er een MS patient bij. Er zijn geen behandelingen of medicijnen die leidden tot volledige genezing. Wel zijn er behandelingen die de symptomen verminderen, uitstellen of onderdrukken. Het VUmc MS centrum is een toonaangevend (inter)nationaal centrum op het gebied van MS.

Vijftig lopers deden mee aan de ontwikkeling van een eenvoudige meetmethode om zenuwverlies bij MS te kunnen meten. Dit zenuwverlies is bij MS patienten waarschijnlijk verantwoordelijk voor de lichamelijke achteruitgang en geheugenverlies. Recent is in VUmc de allernieuwste optical coherence tomography (OCT) scan in gebruik genomen, met nieuwe mogelijkheden om de zenuwen in het oog in beeld te brengen. De vochthuishouding van de patient is waarschijnlijk een belangrijke factor bij die meting. Bij de vijftig lopers zijn voor en na de wedstrijd metingen gedaan. Tijdens sport verandert de vochthuishouding van een atleet namelijk door transpiratie en verdamping.

Het VUmc MS centrum Amsterdam, in 1998 opgericht, is uitgegroeid tot een van de top vijf MS centra van de wereld en is met al haar expertise hét aanspreekpunt in Nederland voor wetenschappelijke informatie over MS, zowel voor mensen met MS en hun omgeving als zorgverleners. Ongeveer de helft van alle nieuwe MS-patienten in Nederland komt naar het VUmc MS Centrum Amsterdam voor een behandeling of second opinion.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen