Subsidies voor BloedSpot-project

Array

Het Medical Field Lab (MFL) heeft vanuit ‘Pieken in de Delta’ een subsidie van € 1,9 miljoen binnengehaald voor het project BloedSpot. Met de subsidie zal een automatiseringsslag worden gemaakt en wordt gezocht naar een nieuwe manier om met de ‘dried bloodspot’-methode meerdere ziektebeelden/medicijnconcentraties in het bloed te bepalen. In totaal om €3,8 miljoen . De subsidie komt van provincie Brabant en Limburg.

Vanuit het Maastricht Universitair Medisch Centrum participeren naast het MFL: Klinische Farmacie & Toxicologie, Huisartsgeneeskunde, IDEE.

BloedSpot: snel, veilig en economisch
Ter ondersteuning van een diagnose wordt bij patienten vaak bloed geprikt. Dit gebeurt meestal binnen medische instellingen zoals een ziekenhuis. Veneuze bloedafname moet plaats vinden door speciaal opgeleid (medisch) personeel en wordt opgeslagen in een daarvoor geschikte bloedcontainers. Het kan voorkomen dat het monster met de post moet worden opgestuurd waarbij speciale voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen zodat geen
besmettingsgevaar ontstaat voor verplegend personeel en medewerkers van de vervoersinstelling. Indien het noodzakelijk is om meerdere bloedmonsters af te nemen op één dag, moet de patient in het ziekenhuis verblijven en is zelfs een dagopname vereist.

Dried Blood Spot
Met de Dried Blood Spot (DBS) methode kan bloed worden afgenomen op bijna elke locatie en op elk gewenst tijdstip (dus thuis en zelfs tijdens werktijd) via een vinger- of hiel-prik. Een druppel bloed wordt op een drager (papier) geabsorbeerd en per post opgestuurd naar het laboratorium waar de analyse plaatsvindt. Hierbij zijn geen bijzondere voorzorgsmaatregelen nodig omdat de kans op besmetting van een (opgedroogde) bloeddruppel nihil is. Binnen het project BloedSpot wordt een snelle en efficiente manier ontwikkeld om hoge volumes (High Throughput) op een (kosten)efficiente manier te verwerken en analyseren. Eveneens wordt onderzocht of er mogelijkheden zijn om op de zorglocatie zowel bloedafname als analyse uit te voeren. Hiervoor is het noodzakelijk nieuwe apparatuur te ontwikkelen (Point of Care). De uitslag wordt rechtstreeks met de zorgbehandelaar gecommuniceerd.

Focus
Binnen zowel de High Throughput als ook de Point of Care wordt de focus aangebracht in de werkvelden Therapeutic Drugs Monitoring, forensische toxicologie, klinische diagnostieken en onderzoek.
Deze aanpak creeert nieuwe zorgdiensten met ongekende maatschapelijke en economische perspectieven. Probleem is dat voor DBS metingen over het algemeen dure analyse apparatuur noodzakelijk is en dat de metingen niet geautomatiseerd verlopen waardoor de toepassing beperkt blijft. Bij een geautomatiseerd analyseproces kunnen grote hoeveelheden monsters worden bepaald. Dit maakt een wereldwijde diagnostische dienstverlening
mogelijk: dit biedt grote businessperspectieven in westerse landen in combinatie met een maatschapelijke waarde ook voor ontwikkelingslanden door bv het testen op HIV op grote schaal mogelijk te maken. Buiten de diagnostiek heeft de methode ongekende voordelen bij forensische toepassingen waarbij de vingerprik niet als medische handeling wordt gezien terwijl dit wel het geval is bij een veneuze afname. Hierdoor is het mogelijk om bij bv politiecontroles of justicieel onderzoek bij de verdachte een bloedmoster ter plaatse te nemen en indien gewenst ter plaatse te analyseren.

Total (Care) Solution
Binnen het project BloedSpot wordt een snelle en veilige werkwijze én service voor; de analyse, de dataverwerking en de logistiek rondom de bepaling van medische en forensische gegevens uit bloedwaarden ontwikkeld. Hierbij geldt als einddoel het ontwikkelen van proof of concepts van zowel apparatuur als werkwijzen voor zowel High Throughput als Point of Care toepassingen. Er wordt een Total (Care) Solution aangeboden waarbij de DBS centraal staat.

Zie ook de website van het Medical Field Lab Maastricht.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen